ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 09, 2009

Ανθρωπολογικό μουσείο Πετραλώνων

Αναρτήθηκε από Ευρύνοος

35 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη στην παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών βρίσκεται το χωριό των Πετραλώνων. Το σπήλαιο και το Ανθρωπολογικό Μουσείο βρίσκονται 2 χιλιόμετρα μετά το χωριό.


Το μουσείο χτίστηκε και χρηματοδοτήθηκε το 1978 από την Ανθρωπολογική Ένωσης Ελλάδος (ΑΕΕ), στην οποία και ανήκει. Άνοιξε και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1979. Ο σκοπός του μουσείου είναι να δείξει τα ευρήματα του Σπηλαίου των Πετραλώνων, του προϊστορικού Ελληνικού Πολιτισμού καθώς και όλου του κόσμου, και τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν όλη την παλαιοντολογική περιοχή της Ελλάδος.
Τα ευρήματα περιλαμβάνουν αντίγραφα του μαυσωλείου του Αρχαιάνθρωπου ευρωπαίου των Πετραλώνων, τα αρχαιότερα ίχνη φωτιάς που βρέθηκαν ποτέ (από το 24ο γεωλογικό επίπεδο στο σπήλαιο των Πετραλώνων, το οποίο χρονολογείται πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια), τα πρώτα λίθινα και κοκάλινα εργαλεία, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην Νέα Τρίγλια της Χαλκιδικής (11 εκατομμύρια χρόνια) και ευρήματα από ανοιχτούς χώρους πριν την εποχή των σπηλαίων στη Νέα Τρίγλια, στο νησί της Εύβοιας, στην Πτολεμαϊδα Χαλκδιικής, στο Αιγαίο, και σε άλλα μέρη της Ελλάδος καθώς και στην Αφρική.

(Το πρωτόγλυπτο της Μακεδονίας.. το "πρωτόγλυπτο" θεωρείται η αρχαιότερη (μέχρι σήμερα) προσπάθεια που έκανε ποτέ ο άνθρωπος επι της γής να φτιάξει κάποιο έργο τέχνης.. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μιά προσπάθεια να απεικονίσει τον εαυτό του.. Το "έργο τέχνης" αυτό κατασκευάστηκε κατα το Μέσο Πλειστόκαινο.. Βρέθηκε απο μέλη της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδος στην Πτολεμαϊδα Κοζάνης κατα την διάρκεια των ανασκαφών)..
Υπάρχουν τοιχογραφίες του λαογραφικού ζωγράφου Χρήστου Καγγάρα, που απεικονίζουν την εμφάνιση ζωής στη Γη και του Αρχαιανθρώπου να διδάσκει στα παιδιά πως να κάνουν εργαλεία από πέτρες και κόκαλα, την εξέλιξη της ζωής σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, και την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής κατά τα τελευταία 11 εκατομμύρια χρόνια σύμφωνα με τον Πουλιάνο.

Το μουσείο έχει μια αίθουσα συνεδρίων, εργαστήρια γεωλογικής και παλαιοντολογικής συντήρησης, και μια βιβλιοθήκη.

3 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

BΙΟΤΕΧΝΕΣ είπε...

συγκλονιστικός χώρος και αξίζει πραγματικά και εκεί να περεβρεθεί κάποιος...ο palalos είχε πάει μικρός...τί κρίμα που δεν χάθηκε εκεί μέσα να ησυχάζαμε... :)))))

kafteripiperia είπε...

Νὰ εἶστε καλὰ ποὺ δημοσιεύτε κάτι ἀπὸ τὸ πολύπαθο Μουσεῖο τοῦ κ. Πουλιανοῦ.Αὐτὸ θὰ ἔπρεπε νὰ τὸ ἐπισκέπτονται ὃλοι οἱ Ἓλληνες μαθητὲς ἀλλὰ δυστυχῶς...
Εὖγε γιὰ τὴν προσπάθειὰ σας.
=================
Ἑλληνικὴ Ἀκαδημία τῆς Καυτερῆς Πιπεριᾶς.
http://kafteripiperia.blogspot.com

bilsot είπε...

Η ανακάλυψη, η διαμόρφωση του χώρου και η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων με τα εκθέματα και την παρουσίασή τους είναι το έργο ζωής του καθηγητή κ. Άρη Πουλιανού και των συνεργατών του.
Ένας επιστήμονας που καταδιώχθηκε από το Ελληνικό κράτος και που ποτέ ΔΕΝ αναγνώρισε την προσφορά του!
Οι Έλληνες όμως επισκέπτες συγχαίρουν και επαινούν τον γηραιό επιστήμονα, που αφιέρωσε τη ζωή του στο σπήλαιο των Πετραλώνων και συμπαρίστανται σ' αυτόν.
Οι ξένοι φεύγουν άναυδοι και κατάπληκτοι , γιατί μαθαίνουν πως υπήρχε ανθρώπινη παρουσία στον ελλαδικό χώρο εδώ και 1.000.000 χρόνια !!!!
Άρη Πουλιανέ σ' ευχαριστούμε.....

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...