ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Τρίτη, Δεκεμβρίου 15, 2009

Το μυστήριο των κινούμενων βράχων της Κοιλάδας του Θανάτου

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣΤο καλοκαίρι που μας πέρασε επισκεφθήκαμε την  ''κοιλάδα του θανάτου '' στην Καλιφορνια.Με αφορμή λοιπον το θέμα που διαβάσαμε στο φίλικο ιστολόγιο ΒΙΣΑΛΤΗΣ σας παρουσιάζουμε και τις δικές μας φωτογραφίες απο το μέρος αυτό.
Φωτογραφική επιμέλεια Βαγγέλης-MANTO'S

Και τωρα ακολουθεί το άρθρο....
Σύγχυση προκαλούν στον επιστημονικό κόσμο, αυτές οι παράξενες φωτογραφίες καθώς αποκαλύπτουν ένα σπάνιο φαινόμενο - βράχοι κινούνται ...μόνοι τους...


(Φωτο 1: ένας βράχος πάει ...βόλτα στην Κοιλάδα του Θανάτου)

Στην Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνιας με 50 βαθμούς κελσίου θερμοκρασία και εν μέσω μυστηριώδους σιωπής, γιγάντιοι ογκόλιθοι μετακινούνται μόνοι τους στην επιφάνεια της ερήμου.


Έχουν καταμετρηθεί πάνω από δέκα επτά τέτοιες πέτρες που ...διασχίζουν απ’ άκρο σε άκρο την έρημο σχηματίζοντας παράξενα σχήματα. Μπορούν να ‘ταξιδεύσουν’ μέχρι και 350 γιάρδες σε ένα χρόνο.
Οι επιστήμονες εκπλήσσονται από το φαινόμενο αυτό και δηλώνουν πως πιθανόν να προκαλείται από συγκυρία των ακραίων καιρικών συνθηκών της παράξενης κοιλάδας.
Φωτο 2: Οι πέτρες κάνουν περίπατο και σχηματίζουν διάφορα σχήματα.


Οι μελέτες, που έγιναν για τις καιρικές συνθήκες, δείχνουν έναν συνδυασμό ανέμων που τρέχουν με 150 χλμ/ώρα. Η δύναμη του αέρα και οι ακραίες καιρικές συνθήκες της νύχτας ευνοούν το φαινόμενο αυτό. Καθώς η υγρασία παγώνει δημιουργείται ένα λεπτό στρώμα πάγου στην επιφάνεια της άμμου και αυτό διευκολύνει την ...βόλτα των βράχων.
Ο σαραντάχρονος φωτογράφος Mike Byrne, ανάλωσε πολλά χρόνια από τη ζωή του καταγράφοντας τις μυστηριώδεις κινήσεις τους.
Όπως φαίνεται από τις εκπληκτικές φωτογραφίες οι κινήσεις των βράχων έχουν αποτυπωθεί στην άμμο σε μέρη όπου δεν έχει πατήσει ανθρώπινο πόδι.
« Μερικές από τις πέτρες αυτές είναι βάρους ενός φυσιολογικού ανθρώπου και είναι παράξενο να τις βλέπεις να τσουλούν μέσα στην έρημο» δήλωσε ο Μαϊκ και συνέχισε: «πρόκειται πραγματικά για κινούμενους βράχους στην άμμο και δεν νομίζω πως έχει κανείς ασχοληθεί, σοβαρά, με αυτό το φαινόμενο αυτό.»
Οι περισσότερες από τις πέτρες που βρέθηκαν στην αμμώδη περιοχή προέρχονται από μια τοποθεσία που λέγεται Ρεϊστρακ Πλάγια, όπου το έδαφος είναι ιδιαίτερα επίπεδο.
Οι κλιματολόγοι πιστεύουν πως το φαινόμενο αυτό θα πάψει να υπάρχει με την πάροδο του χρόνου καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει.
«Ο πάγος που δημιουργείται στην υγρή άμμο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους δίνουν ώθηση στις πέτρες αυτές ώστε να μετακινούνται συνέχεια».

Η «Κοιλάδα του Θανάτου» αποτελεί το πλέον βυθισμένο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Βρίσκεται 90 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι τελείως επίπεδη και έχει καταγραφεί ρεκόρ θερμοκρασίας που φθάνει τους 58 βαθμούς κελσίου.
Οι πληροφορίες από dailymail και ΒΙΣΑΛΤΗ

ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

4 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Βισάλτης είπε...

Τελικά...που δεν έχει πάει η "Ομάδα Παυσανίας";

Νηρηιδα είπε...

ωραιο το θεμα και οι φωτογραφιες αλλα χαρα στο κουραγιο σας!Πολυ ξεραιλα και ζεστη βρε παιδι μου απαπα!

ΧΡΟΝΟΣ είπε...

ΧΑ ΧΑ .... Είπαμε... ΠΑΜΕ ΠΑΝΤΟΥ...και που σαι ακόμα....Καλα να μαστε και θα σας δειξουμε ακόμα καλύτερα εν καιρό....

to alataki είπε...

Τι καλά που σας βρήκα... δηλαδή όχι ακριβώς... πάντως μ' ενδιαφέρουν πολύ τα θέματά σας...

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...