ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Τρίτη, Μαΐου 04, 2010

ΚΑΡΧΑΡΙΟΕΙΔΕΣ ΕΚΘΕΜΑ ΣΕ ΨΑΡΑΔΙΚΟ

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ




Το ψαράδικο του Κυρίου Αποστόλη Κυριακόπουλου στην Αργυρούπολη είχε σήμερα αυτό το καρχαριοειδές. Για κάποιους έκθεμα για κάποιους άλλους τροφή και για κάποιους τρίτους μια βάρβαρη πράξη... Δεν θα μείνω εκεί αν και πέρασαν διάφορες σκέψεις από το μυαλό μου...
Η μπίλια της σκέψης όμως έκατσε σ αυτό, μήπως κρέμασαν λάθος ψυχή; Γιατί και αυτό ψυχή έχει σε
αντίθεση με κάποια άλλα ''ζώα'' που έκλεψαν και λεηλάτησαν αυτή την χώρα και θέλουν κανονικό κρεμασμα....
και λίγα λόγια έτσι για την ιστορία....


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ CETORHINIDAE
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο καρχαρία των ελληνικών θαλασσών και τον δεύτερο σε μέγεθος καρχαρία του πλανήτη. Έχει επιστημονική ονομασία cetorhinus maximus.
Ο σαπουνάς φτάνει τα 15 μέτρα μήκος και ζει λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στα ανοιχτά πελάγη.
Η τροφή του αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από πλαγκτόν. Ο σαπουνάς κολυμπά αργά με ορθάνοιχτο στόμα και με την βοήθεια ενός εκτεταμένου βραγχιακού πλέγματος φιλτράρει το νερό κατακρατώντας τις θρεπτικές ουσίες. Έχει παρατηρηθεί ότι ο σαπουνάς φιλτράρει 2.000 τόνους νερό την ώρα ενώ στο στομάχι του μπορεί να συγκεντρώσει τροφή 500 κιλών. Χαρακτηριστικό του όγκου του αποτελεί το γεγονός ότι εγκυμονεί 3,5 χρόνια και γεννά έμβρυα μήκους 1,5 μέτρου.
Ο σαπουνάς έχει κυνηγηθεί ανελέητα, ιδιαίτερα για το συκώτι του που ξεπερνά τον 1 τόνο σε βάρος. Στην Ελλάδα η παρουσία είναι μόνιμη σε όλες τις θάλασσες και συχνά ψαρεύεται από επαγγελματίες. Το όνομα του το πήρε από το σαπούνι, που έφτιαχναν από το λίπος του, τα παλιά χρόνια. Τα τεμπελόψαρα προστατεύονται τώρα νόμιμα σε μερικά χωρικά ύδατα. Το Compagno (1984) θεωρεί το τεμπελόψαρο «εξαιρετικά τρωτό στην υπερβολική εκμετάλλευση, ίσως πιό έτσι από τους περισσότερους καρχαρίες… που αποδίδονται στο αργό ποσοστό αύξησης, το μεγάλο χρόνο ωρίμανσης, τη μεγάλη περίοδο κύησης, πιθανώς τη χαμηλή γονιμότητα και το πιθανό μικρό μέγεθος υπαρχόντων πληθυσμών του (που διαψεύδονται από το απέραντο μέγεθος των ατόμων στις μικρές ηλικίες).»
Λέγεται και παππάς, προσκυνητής και τεμπελόψαρο. Φτάνει τους 5 τόνους βάρος, ενώ κολυμπά σε βάθη από 0-600 μέτρα.
ΠΗΓΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

4 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

ΛΕΩΝ είπε...

Σωστή προσέγγιση....!
Έκανα link σε σχετική ανάρτησή μου σήμερα!
Ευχαριστώ, καλημέρες

Vril είπε...

Χρόνε, θα κάνω προώθηση το λίνκ σου σε ενα φόρουμε με ιδιάιτερη "αγαπη" σε αυτά τα θέματα.

Με την άδειά σου, φυσικά !

Ανδρεας

ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ είπε...

Λεων καλά εκανές....και σ ευχαριστώ

ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ είπε...

Vril...κανένα προβλημα και αν θες πες το μου και μενα

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...