ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Παρασκευή, Ιουνίου 04, 2010

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ...ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ....

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ



Φωτογραφική επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ

Τα Δίδυμα είναι χωριό του νομού Αργολίδας. Βρίσκονται στα νότια του νομού, στην επαρχία Ερμιονίδας, 12 χλμ. βόρεια του Κρανιδίου. Τα Δίδυμα είναι χτισμένα σε υψόμετρο 140 μέτρων σε ένα μικρό λεκανοπέδιο στους πρόποδες του Διδύμου όρους. Ανήκουν στον δήμο Κρανιδίου και ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 1.254 κάτοικοι.

Σημαντικότερο αξιοθέατο των Διδύμων είναι κάποιοι γεωλογικοί σχηματισμοί σε σχήμα κρατήρα που αποκαλούνται δολίνες (σπήλαια). Δημιουργήθηκαν από καθίζηση του εδάφους; και εντυπωσιάζουν με το κυκλικό τους σχήμα και το μέγεθός τους.

Στην μία από τις δύο σπηλιές υπάρχουν εκκλησάκια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. Στα Δίδυμα κατά την περίοδο της άνοιξης πραγματοποιείται η γιορτή της τουλίπας καθώς η περιοχή των Διδύμων είναι μία από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που συναντάται αυτοφυής τουλίπα.
Τα Δίδυμα είναι το μεγαλύτερο χωριό του δημοτικού διαμερίσματος των Διδύμων που το απαρτίζουν έξι συνολικά χωριά. Τα υπόλοιπα πέντε χωριά είναι, Το Λουκαΐτι, η Πελεή, Το Ράδο, Ο Άγιος Ιωάννης και το Σαλάντι. Τα περισσότερα από αυτά είναι ημιορεινά και βρίσκονται περιμετρικά του όρους Δίδυμο. Το Σαλάντι είναι παραθαλάσσιος οικισμός και αποτελείται κυρίως από εξοχικές κατοικίες. Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της νότιας Αργολίδας, με χαρακτηριστικό της το ψιλό λευκό βότσαλο. Βορειότερα του βρίσκεται ο επίσης παραθεριστικός οικισμός Άγιος Ιωάννης.

Για να δούμε όμως την περιοχή καλύτερα....

Η είσοδος....



Μια κατηφορική στοά οδηγεί ....
Σε σκάλες....και αυτές με την σειρά τους μέσα στο κοίλωμα....
...

Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου....
....
Για πάμε προς τα εκεί....

...
Φρεσκοασβεστομενο....Καθαρός ο χώρος...και στο εξωτερικό περίβολο αλλά και στο εσωτερικό του...
...
Με τις εικόνες στην σειρά! .... Όλα σε τάξη...το μοναστήρι να ναι καλά όπως λέει και λαός... Και αναρωτιέμαι.... Τις εικόνες αυτές κάποιοι ταλαίπωροι τις έχουν αγοράσει και τις έχουν τοποθετήσει με πίστη και αγάπη....Θα λεγα ότι είναι ευχές... Ευχές που για κάποιους είναι μόνο τάλαρα....Κεριά...Και μια πίστη πεταμένη στο πηγάδι...

 

...
Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.... Από μπροστά μας δείχνουν το σεβασμό.... Και από πίσω δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.... Η πίστη στις μέρες μας μετριέται με το ποσά κεριά θ ανάψεις και πόσους δίσκους θα χρυσώσεις....Αυτό πρεσβεύουν και μας το δείχνουν κατάματα...
Αλλά έτσι είναι το ποίμνιο....τρώει και βελάζει κι ψυχή του δεν το νοιάζει....
Κείμενο ΧΡΟΝΟΣ
Για παράπονα στο alex_talws@hotmail.com
Πηγή ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

9 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Vril είπε...

χεχε, σοκαριστηκες, ε ? Δεν το περιμενες...

Είχαμε παέι το 2005. ΔΕ θυμάμαι τόσες πολλές εικόνες. Ούτε κάποια/ες στο πηγάδι. Μαλλον νεο φρούτο θα είναι και αυτό.

Αλλα το "πεταγμα" των "ιερων" εικόνων μπορείς να το βρεις και σε άλλα μέρη. Παραδειγμα, στον Υμηττό, στο βαραθρο κοντά στον Προφήτη Ηλία Τερψιθεας.

Πάντως, μια μανια να πετάνε ότι δεν τους χρησιμέυει για "προσκήνημα" την έχουν οι άθθθρωποι: Και τα αρχαία αγάλματα, τα αναθήματα και κάποια πήλινα σκεύη, θα βρίσκονται για πολλά χρόνια ακόμα πεταμένα τριγύρω από κατεστραμενους ναούς και λατρευτικά σπήλαια. Σήμερα δεν μπορείς να τα σηκώσείς, τα "προστατεύει" ο νόμος περι κινητων αρχαιοτήτων ! (σύμφωνα με αυτόν, οχι να τα ... ακουμπήσεις, ουτε φωτογραφία δεν επιτρέπεται να τα βγάλεις!)

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά μια παράκληση,να ρυθμίσετε τη μουσική.Ή να υπάρχει η δυνατότητα να την επιλέγει ο αναγνώστης,ή τουλάχιστον χαμηλώστε την ένταση .Ευχαριστώ.

bilsot είπε...

1. Η δική μου άποψη για τις "τρύπες" του εδάφους είναι πρόσκρουση μετεωρίτη/ων.
Η γύρω περιοχή είναι γεμάτη από "τριμένη" πέτρα, που έχει καλύψει πάρα πολλά μέτρα σε ακτίνα γύρω από τα κοιλώματα και δε δικαιολογεί βύθισμα της γης.
2. Υπήρχε και αρχαίο έθιμο η ρίψη ιερών αντικειμένων σε πηγάδια, το βρήκαν οι αρχαιολόγοι σε ανσκαφές του μετρό των Αθηνών και αλλού.
Αυτές είναι δύο διαφορετικές απόψεις για μελέτη και συζήτηση.

ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ είπε...

Φιλε βριλλ δεν σοκαριστηκα διοτι το εχω ξαναδει το ''εθιμο'' και αλλου...Οσο για τον νομο που λες ειναι κομμενος και ραμενος στα μουτρα τους γιατι ετσι μονο αυτοι μπορουν και να τα αγκιζουν αλλα και να τα εκμεταλευονται....Φιλικους χαιρετισμους

ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ είπε...

Ανωνυμε η επιθυμια σου εγινε πραξη

ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ είπε...

bilsot εχουμε την ιδια αποψη για το θεμα...Εχεις απολυτο δικιο και αναρωτιεμαι πως καποιοι ειδικοι εκφραζουν τετοιες αποψεις περι καθιζησεων!!!!Να σαι καλα

Ελένη είπε...

Φίλε Χρόνε να συμπληρώσω πως τα πρόβατα όταν τα πάνε για σφαγή δεν το ξέρουν και είναι αμέριμνα.
Εγώ δεν γνώριζα αυτό το ''έθιμο''
Απογοήτευση πλήρης.
Μπράβο για το άρθρο.

εμμανουηλ γκιουσος είπε...

Σχετικά μέ τις- τρύπες-υπάρχει μελέτη γεολογου καθηγητή πανεπιστημίου ότι είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, μήν ξεχνάτε ότι τά Δίδυμα υπογείως είναι όλο στοές. Δέν αναφέρεται καθόλου την βυθισμένη πολιτεία στό Σαλάντι, τό τοξοτο γεφύρι τών διδύμων όσο γιά τις εικόνες πού είδατε είναι παλιό έθιμο χωρισμένων ή πεθαμένων ζευγαριών μαζί μέ τά στέφανα. Φαίνεται καθαρά ότι δέν ξέρετε τήν ιστορία της περιοχής ούτε φροντισατε νά μάθετε.

ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ είπε...

Καταρχήν φρόντισε να μάθεις ορθογραφία... Επίσης θα ήθελα να μου στείλεις φωτογραφίες από τις υπόγειες στοές που λες και το τοξωτό γεφύρι, αν και αμφιβάλλω ότι έχεις, διότι δεν υπάρχουν...Τέλος να σου πω, πως δεν ενστερνίζομαι κανένα '''έθιμο'' που να επικροτεί το πέταμα ιερών εικόνων...
Τώρα αν γίνεις άνθρωπος και μου απαντήσεις ανθρώπινα, τότε θα σε πάρω στα σοβαρά...

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...