ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 09, 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ


Φωτογραφική επιμέλεια GHOSTIS

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας είναι ένα μουσείο στην Πάτρα που επικεντρώνεται στην έκθεση διαφόρων αρχαιολογικών ευρημάτων, από τη Μυκηναϊκή μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή εποχή, που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Αν και τα σχέδια για τη δημιουργία του μουσείου είχαν αναγγελθεί από την εποχή που η Μελίνα Μερκούρη ήταν Υπουργός Πολιτισμού, η κατασκευή του δεν είχε ξεκινήσει μέχρι το 2004.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το μουσείο να είναι έτοιμο μέχρι το 2006, όταν και η Πάτρα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν στις 24 Ιουλίου 2009. Το μουσείο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη, με ένα αρχικό προϋπολογισμό 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος τελικά έφτασε τα 25 εκατομμύρια.
Χτισμένο σε μία έκταση 28.000 τετραγωνικών μέτρων, με τους εσωτερικούς χώρους να φτάνουν τα 8.000 τετραγωνικά μέτρα, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας. Ο περιβάλλον χώρος του μουσείου περιλαμβάνει μια πισίνα 500 τετραγωνικών μέτρων, ένα μεταλλικό θόλο και πολύ πράσινο. Στο κοντινό μέλλον, προβλέπεται και η δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου στην κενή έκταση δίπλα στο μουσείο.
Το μουσείο έχει τέσσερις θεματικές ενότητες, τρεις από τις οποίες είναι μόνιμες και η άλλη περιοδική. Προς το παρόν από τις τρεις μόνιμες, μόνο οι δύο είναι διαθέσιμες στο κοινό, ενώ η τρίτη αναμένεται να ανοιχτεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η περιοδική έκθεση θα φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της ΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, το 70% των εκθεμάτων βλέπουν το φως της ημέρας για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το μουσείο δέχεται καθημερινά επισκέπτες από τις 8 μέχρι τις 3 το απόγευμα, εκτός Δευτέρας, και η είσοδος θα είναι δωρεάν μέχρι και το τέλος του 2009.

Θεματικές Ενότητες


Ιδιωτικού Βίου

Η πρώτη και μεγαλύτερη ενότητα, παρουσιάζει αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, εργαλεία, είδη καλλωπισμού και κοσμήματα τηςΜυκηναϊκήςΓεωμετρικήςΑρχαϊκήςΕλληνιστικής και Ρωμαϊκής Ελλάδας, με τα αρχαιότερα εκθέματα να είναι του 17ου αιώνα π.Χ. Εκτός αυτών, η αίθουσα περιλαμβάνει μερικώς ανακατασκευασμένες Ρωμαϊκές κατοικίες σε φυσικό μέγεθος, από τα αρχικά υλικά. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ένα τμήμα της μεγαλύτερης συλλογής Ρωμαϊκών μωσαϊκών στην Ελλάδα, αποτελούμενο από 14 μωσαϊκά, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων εκτίθεται κάθετα, και καταλαμβάνει μια συνολική επιφάνεια 250 τετραγωνικών μέτρων. Τα περισσότερα μωσαϊκά ανακαλύφθηκαν σε ερείπια πολυτελών Ρωμαϊκών κατοικιών σε διάφορα μέρη της πόλης της Πάτρας.








Δημοσίου Βίου

Η αίθουσα δημοσίου βίου αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της στο κοινό, στις αρχες του 2011.



Νεκρόπολη

Η ενότητα της νεκρόπολης είναι αφιερωμένη σε τάφους και αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Παρουσιάζει την ταφική αρχιτεκτονική και την εξέλιξή της από τη προϊστορική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή, όχι μόνο μέσω των αντικειμένων που βρέθηκαν αλλά και μέσω της ολικής ανακατασκευής διαφόρων ειδών τάφων. Η αίθουσα περιλαμβάνει τρεις ανακατασκευασμένους τάφους, δύο Μυκηναϊκούς και ένα Ρωμαϊκό, σε φυσικό μέγεθος, μαζί με τους σκελετούς και τα κτερίσματα τους που ήρθαν στο φως. Στον ίδιο χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να βρει πληροφορίες για τις δοξασίες, τα έθιμα ταφής και την καύση των νεκρών στην Αρχαία Ελλάδα.






0 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...