ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Κυριακή, Ιουλίου 03, 2011

Η ΑΡΧΑΙΑ ΗΦΑΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ....ΣΤΗΝ ΛΗΜΝΟ

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ







ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΛΗΜΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Φωτογραφική επιμέλεια catlorens

Η Ηφαιστία, χτισμένη στον κόλπο του Πουρνιά, στη Βορειοανατολική πλευρά του νησιού, αποτελούσε κατά τους ιστορικούς χρόνους, τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Λήμνου, μετά τη Μύρινα.

 Αποτελούσε την έδρα της αρχαιοελληνικής θρησκείας στο νησί. Προστάτης της πόλης ήταν ο θεός Ήφαιστος, στον οποίο οφείλει το όνομά της. Νομίσματα που βρέθηκαν εδώ και παριστάνουν έναν αναμμένο δαυλό στη μία τους όψη, αποδεικνύουν ότι τελούνταν γιορτές προς τιμή του θεού Ηφαίστου, τα λεγόμενα "Ηφαίστεια".
Ήταν σημαντικό λιμάνι, κτισμένη από τους Πελασγούς πάνω σε μία χερσόνησο που βρέχεται γύρω-γύρω από θάλασσα σχηματίζοντας δύο φυσικά λιμάνια.
Μετά την κατάκτηση του νησιού από τους Αθηναίους ο πληθυσμός της ελαττώθηκε, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Πραγματικά, υπάρχουν πολυάριθμοι τάφοι με αττικά αγγεία και ο πιο παλιός υπολογίζεται στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα. Υπάρχουν και άλλοι μεταγενέστεροι τάφοι που φθάνουν μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή. Ανάμεσα στα ελληνικά κτίσματα σημειώνουμε το θέατρο, κατασκευασμένο αρχικά, πιθανώς στην ελληνιστική περίοδο και τροποποιημένο στη ρωμαϊκή.
Άλλα κτίσματα που βρέθηκαν, όπως εκκλησίες και κατοικίες, μαρτυρούν για τη σπουδαιότητα αυτής της πόλης στη βυζαντινή περίοδο. Από τον 4ο αιώνα μ.Χ. αποτελεί έδρα επισκόπου. Ο επίσκοπος Ηφαιστίας Λήμνου Στρατήγιος πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας.
Στην παρακμή και στην πλήρη εγκατάλειψη της Ηφαιστίας συνετέλεσαν δύο λόγοι: Πρώτον, η φυσική καταστροφή του λιμανιού, λόγω των διαδοχικών προσχώσεων από τα νερά της βροχής και δεύτερον η επικράτηση του χριστιανισμού γύρω στο 2ο με 3ο αιώνα. Οι χριστιανοί μη μπορώντας να ακολουθήσουν με άνεση τη θρησκεία τους, αναζήτησαν νέα έδρα στον Κότζινο, η ακμή του οποίου επέσπευσε την ερήμωση της Ηφαιστίας.

Η Αρχαία Ηφαιστία σήμερα


Τα οικοδομικά λείψανα του κεντρικού συγκροτήματος, βρίσκονται σε δύο επίπεδα, το χαμηλότερο δυτικά, που αποτελείται από εφτά συνεχόμενους μικρούς χώρους και το υψηλότερο ανατολικά που αποτελείται από τρεις χώρους με άνοιγμα σε μια αυλή.
Από τα ορατά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, σημαντικοί είναι και δυο κεραμικοί κλίβανοι εργαστηρίου των ελληνιστικών χρόνων (2ος-1ος αιώνας π.Χ.) που αποκαλύφθηκαν κοντά στο λατρευτικό οίκημα.
Σώζονται επίσης τα λείψανα του θεάτρου της Ηφαιστίας που χρονολογείται στις αρχές της ελληνιστικής περιόδου και υπέστη τροποποιήσεις κατά τη ρωμαϊκή εποχή.







Το εντυπωσιακό θέατρο της Ηφαιστίας

Χρoνoλoγείται από την Χαλκoλιθική επoχή και φαίνεται ότι κατoικείτo συνεχώς μέχρι και τα Βυζαντινά χρόνια.
Οι ανασκαφές που έγιναν από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή και την Κ’ εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, έφεραν στο φως αρχαιότητες που τεκμηριώνουν τη συνεχή κατοίκηση στην περιοχή από την ύστερη εποχή του Χαλκού μέχρι και τους Βυζαντινούς χρόνους.
Oι αρχαιoλoγικές ανασκαφές μπόρεσαν να απoκαλύψoυν μεταξύ των άλλων τo ιερό της Μεγάλης θεάς, νεκρoπόλεις, λoυτρά, ένα μεγάλo oίκημα -πιθανότατα ανάκτoρo και ελληνιστικό-ρωμαϊκό θέατρo.
Η ανακάλυψη ενός νεκροταφείου, που χρονολογείται από τα μέσα του 8ου έως τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. και ενός σημαντικού ιερού, παρέχουν σημαντικά στοιχεία για την πόλη των αρχαϊκών χρόνων. Το ιερό, που ταυτίστηκε με το ιερό της Μεγάλης Θεάς και είναι κτισμένο στις δυτικές πλευρές της χερσονήσου, μέσα στην πόλη, ήταν σε χρήση από τα μέσα του 8ου μέχρι τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., οπότε καταστράφηκε βίαια.








Όσοι επιθυμούν να θαυμάσουν από κοντά την αρχαία Ηφαιστία, μπορούν να την επισκέπτονται καθημερινά, από τις 8:30π.μ. έως τις 3:00μ.μ. (Δευτέρα κλειστά). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και είναι δυνατή, η πρόσβαση με αυτοκίνητο μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο.

1 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

greecelands είπε...

Ζωγράφισα τον έρωτα και σε έβαλα λουλούδι μετά σε μελοποίησα και σ'έκανα τραγοyδι! Καλη Εβδομαδα!!

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...