ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Σάββατο, Ιουλίου 16, 2011

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΟΧΝΗΣ....ΛΗΜΝΟΥ

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΛΗΜΝΟ : ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Φωτογραφική επιμέλεια catlorens



Π Ο Λ Ι Ο Χ Ν Η

Η Πολιόχνη που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, στη θέση Βoρόσκoπoς κoντά στo χωριό Καμίνια, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους οικισμούς του Αιγαιακού χώρου κατά την 3η χιλιετία π.Χ. και σήμερα είναι ο αρχαιότερος προϊστορικός οικισμός της Ευρώπης.
Η Πολιόχνη ανήκε στον ίδιο πολιτισμό με την Τροία της εποχής. Οι φάσεις οικοδόμησης του προϊστορικού αυτού οικισμού καλύπτουν χωρίς διακοπή όλη την 3η χιλιετία π.χ. ενώ τα ευρήματα έχουν έρθει στο φως δείχνουν ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και επαναδραστηριοποιήθηκε, αλλά σποραδικά, κατά τη 2η χιλιετία.
Η αποκάλυψη της Πολιόχνης

Η Πολιόχνη αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 1930, μετά από έρευνες που έγιναν στο χώρο από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Οι ανασκαφές έγιναν σε δύο περιόδους, η πρώτη διήρκησε από το 1930 έως το 1936 και η δεύτερη μεταπολεμικά από το 1951 έως το 1956. Εργασίες συντήρησης και καθαρισμού έγιναν από το 1986 έως το 1995
Από τις ανασκαφές αναδείχτηκαν πολύ σημαντικά ευρήματα. Πρόκειται για μεγάλo μέρoς ενός oικισμoύ της Πρώιμης Επoχής τoυ Χαλκoύ, με πoλλές φάσεις αρχιτεκτoνικής και πoλιτιστικής ανάπτυξης πoυ καλύπτoυν oλόκληρη της 3η π.Χ. χιλιετία.
Oι ανασκαφείς συμβόλισαν κάθε αρχιτεκτoνική φάση με ένα ξεχωριστό χρώμα διακρίνoντας επτά συνoλικά περιόδoυς, oι τελευταίες από τις oπoίες συμπίπτoυν με αντίστoιχες της αντικρινής Τρoίας.
Η Πoλιόχνη θεωρείται o πρώτoς συγκρoτημένoς oικισμός της Ευρώπης. Με σιταπoθήκες και τoν πρώτo (παγκόσμια) χώρo συνάθρoισης και διαβoύλευσης (βoυλευτήριo).
Η Λήμνος 6 χιλιετίες πριν

Ο προϊστορικός οικισμός της Πολιόχνης της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού ιδρύθηκε στο μεταίχμιο της 4ης προς την 3η χιλιετία π.Χ. πάνω σε ύψωμα, στον όρμο του Βρόσκοπου, στην ανατολική ακτή του νησιού. Γνώρισε πολλές φάσεις αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής ανάπτυξης που αποδόθηκαν συμβατικά από τους ανασκαφείς με ένα ξεχωριστό χρώμα(τα χρώματα της Πολιόχνης):
Μελανή Περίοδος

Στο ξεκίνημά του, ο οικισμός καταλαμβάνει περιορισμένη έκταση. Τα οικοδομικά ανήκουν σε ελλειψοειδείς καλύβες με μεγάλες διαστάσεις.
Κυανή Περίοδος

Αναπτύσσεται σταδιακά μια μικρή πόλη. Η φυσιογνωμία του οικισμού αλλάζει με την προσθήκη ενός επιβλητικού οχυρωματικού τείχους από ξερολιθιά που προστατεύει τον οικισμό τόσο από την ενδοχώρα, όσο και από τη θάλασσα. Την εικόνα συμπληρώνουν τα πρώτα δημόσια κτήρια: χώρος συνέλευσης των κατοίκων (το 'βουλευτήριο') και η κοινοτική σιταποθήκη.
Πράσινη και Ερυθρά Περίοδος

Επέκταση του οικισμού προς το δυτικό και κατασκευή προσθήκης στο ήδη υπάρχον τείχος. Κατά την ερυθρά περίοδο το τείχος ενισχύεται με ημικυκλικά προτειχίσματα. Οι ιδιωτικές οικίες παρουσιάζονται τώρα κατά συστάδες δωματίων.
Κίτρινη Περίοδος

Λείψανα της περιόδου αυτής ερευνήθηκαν κυρίως στην κορυφή του λόφου. Την πόλη διατρέχουν δύο πλακόστρωτοι οδοί. Στο κεντρικό μεγαρόσχημο κτήριο αποκαλύφθηκαν και μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι.
Φαιά και Ιώδης Περίοδος

Τα οικοδομικά λείψανα της πόλης είναι πενιχρά και δεν μαρτυρούν για τη δομή του οικισμού, ο οποίος περιορίζεται.
(Τα στοιχεία λήφθηκαν από τον ιστοχώρο του Υπουργείου Πολιτισμού www.culture.gr )
Πολιόχνη - Το προϊστορικό κόσμημα της Λήμνου

Θέα, απέναντι ακριβώς από το Καβείριο της Σαμοθράκης, γνώρισε μακρά περίοδο ζωής από τον 8ο π.Χ. αιώνα, έως και την ύστερη αρχαιότητα. Οι ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, έφεραν στο φως έναν μαγευτικό ιερό χώρο, που μεταφέρει τον επισκέπτη στην περίοδο λατρείας των Καβείρων στη Λήμνο.
Τα κτίρια του Ιερού είναι κτισμένα πάνω σε δυο μικρά πλατώματα διαμορφωμένα στην πλαγιά του χαμηλού λόφου, που κατεβαίνει απότομα στη θάλασσα σχηματίζοντας το ακρωτήριο Χλόη. Από τη μεριά της ξηράς ο περίβολος του ιερού διατρέχει την κορυφογραμμή ενώ από τη μεριά της θάλασσας, ο χώρος του ιερού προστατεύεται από ισχυρά αναλήμματα.















Πληροφοριες golden-greece.gr
Πηγη ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

1 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

greecelands είπε...

Βιόλα μου, κρίνε μου, ανθέ ζουμπούλι, γιασεμί μου σκέψη μου, φως μου αναπνοή και αίμα στο κορμί μου

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...