ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2012

ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ -ΚΡΗΤΗ

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣΦωτογραφική επιμέλεια RA΄ΚΙ΄

Σαν περιοχή η Αγία φωτιά θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα τοποθεσια από αρχαιολογικής απόψεως γιατί εκτός από τα διάφορα τυχαία ευρήματα και τα ίχνη κατοικήσεως στο Κουφωτό σπήλαιο στην παραλία του χωριού, το 1971 στη θέση Πάτημα κοντά στο σπήλαιο αυτό ήρθε στο φως μια γιγάντια νεκροπολη.

Ειναι ενα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία του προϊστορικού Αιγαίου. Εκτείνεται σε παραλιακή θέση κοντά στη Σητεία και χρονολογείται στην πρωτομινωική περίοδο (3000 - 2300 π.Χ.). Οι περισσότεροι τάφοι ήταν λαξευμένοι στο βράχο, σε σχήμα του πρωτόγονου θαλαμοειδούς τάφου. Τα ευρήματα φανερώνουν ισχυρές σχέσεις και επιδράσεις από τις Κυκλάδες και λιγότερο από τη Μικρά Ασία. Στην κεραμική αντιπροσωπεύονται οι σημαντικότεροι πρωτομινωικοί ρυθμοί της Κρήτης.
Η περιοχή έγινε γνωστή από την έρευνα τι Κ.ΔΑΒΑΡΑ που αποκάλυψε το σημαντικό πρωτομινωικό νεκροταφείο στην Βλυχαδα το 1970.
Η ανασκαφή στον ύψους 26 μέτρων λόφο Κουφωτά (1984-1985) διεξήχθη από την Μ.ΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ και έφερε στο φως μοναδικό ορθογώνιο τειχισμένο κτίριο της μεσομινωικης ΙΑ περιόδου (2.100-1950π.χ).
Στην κορυφή του λόφου σώζονται λίγα λείψανα του οικισμού, στον οποίο άνηκε το πρωτομινωικό νεκροταφείο.
Μετά την εγκατάλειψη του κτιρίου, εν μέρη πάνω στα λείψανα του χτίσθηκαν κατά την μεσομινωικη ΙΙΑ (1850-1750 πχ) δυο ογκώδεις κυκλικές κατασκευές, που ταυτίσθηκαν με θολωτούς τάφους. Παράλληλα ιδρύθηκε το ανάκτορο στο γειτονικό Πέτρα.
Η επιφανειακή ερευνά της ευρύτερης περιοχής (1985) έφερε στο φως ενδείξεις κτιρίων και κεραμική της νεοανακτορικής περιόδου (1600-1450πχ) σε διάφορες θέσεις της πεδιάδας. Αυτά τα λείψανα άνηκαν σε αγροικίες, συνδεόμενες με τον ανακτορικό οικισμό του Πέτρα που άκμαζε την ίδια εποχή.

Πληροφορίες webcrete, golden-grece


1 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Greecelands Greecelands είπε...

Ανοιξε πόρτα τσι καρδιάς, εχτύπησε μια βιόλα ότι θελήσει πρόσφερε μα μην τα δώσεις όλα

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...