ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Παρασκευή, Μαρτίου 02, 2012

ΑΡΧΑΙΟΣ ΣΚΑΡΚΟΣ-ΕΝΑ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ




 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΟ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Φωτογραφική επιμέλεια ΡΑ' ΚΙ' 


O Σκάρκος, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ίου, είναι μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος σε έκταση και καλύτερα διατηρημένος οικισμός της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (2800-2300 π.Χ.) κατά την οποία άκμασε ο Κυκλαδικός πολιτισμός. Το 2008 πήρε το πρώτο βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Europa Nostra. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί ελάχιστοι άλλοι οικισμοί της περιόδου αυτής, είναι πολύ μεγάλη η σημασία του για να γίνει γνωστή η πραγματική μορφή των κυκλαδικών κοινωνιών που δημιούργησαν τέχνη σε μια τόσο πρώιμη περίοδο.


Ο οικισμός διαθέτει οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο, σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων και εντυπωσιακά διώροφα κτίρια. Στην περιοχή αυτή έχουν βρεθεί σφραγίδες, μαρμάρινα ειδώλια, μεταλλικά, οστέινα και λίθινα σκεύη και εργαλεία, εντυπωσιακά πήλινα και άλλα αντικείμενα, αρκετά από τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου.
 Ο αρχαιολογικός χώρος Σκάρκος, στην Ιο, πήρε το βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2008. Η διαμόρφωση του χώρου ξεχώρισε μαζί με 5 ακόμα περιοχές από ένα σύνολο 109 υποψηφιοτήτων από 29 χώρες. Οπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Σκάρκος βραβεύθηκε «πάνω απ όλα για τις ελάχιστες και εξαιρετικής ευαισθησίας παρεμβάσεις, οι οποίες δεν αλλοίωσαν το μοναδικό τοπίο». «Πρόκειται για έναν πρωτοκυκλαδικό οικισμό που ανάγεται στο 2700 π.Χ., αρχαιότερο από εκείνο στο Ακρωτήρι της Θήρας και ο οποίος βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση», λέει ο κ. Γιώργος Πουσσαίος, δήμαρχος Ιου. «Τα ευρήματα που υπάρχουν είναι μοναδικά και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των τότε οικιστών».        
     
Πληροφορίες αποψη ,εθνος

5 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

ria είπε...

το έχω γράψει πολλές φορές.
μπράβο σας παιδια!

τίποτα άλλο. μπράβο...

greecelands είπε...

Μια αστραπη ειν' η ζωη και στ' αναμα που κανει οτι προλαβει ο ανθρωπος... τα υπολοιπα τα χανει

greecelands είπε...

Μην πεις πως νοιώθεις μοναξιά γιατί δεν σε πιστεύω γιατί ξεχνώ την σκέψη μου απάνω σου οντε φεύγω

greecelands είπε...

Αν σε πονέσει στη ζωή καμιά φορά η αγάπη πάρε τα μάτια μου να κλαίς με το δικό μου δάκρυ

greecelands είπε...

Στην αγκαλιά σου αισθάνομαι σαν το μωρό κοπέλι που πέρα από της μάνας του άλλη αγκαλιά δε θέλει

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...