ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2012

ΕΝΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΒΟΓΟΜΙΛΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ







Στην περιοχή της σημερινής Ν.Χαλκηδόνας και μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω άπο την Θεσσαλονίκη υπάρχει  μια μικρή έκταση  όπου βρίσκονται τρία ενδιαφέροντα άλλα και εγκαταλελειμμένα  μνημεία, διαφορετικών άλλα & εχθρικών μεταξύ τους πολιτισμών!

 Μια παλιά ορθόδοξη εκκλησία ,ένας μισογκρεμισμένος μιναρές, και ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο Βογομίλων με μεγάλους πέτρινους κέλτικους σταυρούς.

Οι πληροφορίες που έχουμε βρει για τον Ναό είναι συγκεχυμένες,μιας και αλλού αναφέρεται σαν ναός  Πέτρου και Παύλου, αλλού σαν ναός Ζωοδόχου Πηγής,ενώ υπάρχει και μια άλλη πληροφορία πως εκεί προϋπήρχε ναός της Αγίας Ελεούσας.

Στον περίβολο του παρεκκλησιού  υπάρχουν σήμερα κατάλοιπα παλαιού νεκροταφείου που ανήκει στην αίρεση των Βογόμιλων,κάτι που όμως η αρχαιολογική υπηρεσία δεν να το επιβεβαιώνει,αν  και   ο χώρος του νεκροταφείου και ο μεταβυζαντινός ναός  χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα μνημεία.

  Στο πολύ "περίεργο" αυτό νεκροταφείο θα δούμε  Κέλτικους πέτρινους σταυρούς , ύψους σχεδόν μέχρι και 2 μέτρα, διάσπαρτους  στον περίβολο της εκκλησίας, άλλα και μικρότερους πέτρινους σταυρούς μισό-θαμμένους .

Οι τεράστιοι σταυροί έχουν πάνω τους επίσης  περίεργα σκαλισμένα σχέδια και  διαφέρουν από τα συνήθη ταφικά σχήματα .



ΒΟΓΟΜΙΛΟΙ-ΟΙ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ
Θ
 Ποιοι ήταν όμως οι Βογόμιλοι; Βογόμιλοι ή Παυλιανίτες ή Ευχίτες, ήταν μια αίρεση του Χριστιανισμού,  πρωτοεμφανίστηκε στην Βουλγαρία και άκμασε στο Βυζάντιο.Η ονομασία  προέρχεται από τις Βουλγαρικές λέξεις Βογ= Θεός, και μίλε= φίλος. Μπογκομίλοι (αγαπητοί στο Θεό ή  Θεόφιλοι)


 Οι Βογόμιλοι  δεν δέχονταν το βάπτισμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά είχαν έναν  δικό τους τρόπο, το "πνευματικό βάπτισμα", με μετάνοια και τοποθέτηση του κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο  στο κεφάλι του πιστού και ψέλνοντας ευχαριστήριους ύμνους.

Πίστευαν στον ένα και μοναδικό Θεό, δημιουργό των ψυχών και αγγέλων. Ο Ιησούς για τους Βογόμιλους δεν είχε ανθρώπινη φύση αλλά φαινόταν σαν άνθρωπος . Το Άγιο Πνεύμα και ο Ιησούς όταν επιτελέσουν το έργο τους, που είναι να ελευθερώσουν τους ανθρώπους από τον κοσμοποιητή Σατανά, θα επιστρέψουν κι έτσι ο αγαθός Θεός θα είναι ένας.

Επίσης δέχονταν μόνο τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και τα βιβλία των προφητών και από την Καινή Διαθήκη τα τέσσερα Ευαγγέλια, τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου και την Αποκάλυψη.
Μεγάλη  σημασία επίσης έδιναν στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη. 

Οι Βογόμιλοι θεωρούνται επίσης και  "προπάτορες" των Καθαρών.

Για την εποχή εκείνη αποτελούσαν ένα καθαρά  αναρχικό κίνημα, καθώς σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Κοσμά του Ιερέα, ο οποίος έγραψε στο περιβόητο Κατά Βογομίλων: «Καταγγέλλουν τους πλουσίους, απεχθάνονται τον Αυτοκράτορα, γελοιοποιούν τους ανωτέρους, καταδικάζουν τους ευγενείς κι απαγορεύουν σʼ όλους τους δούλους να υπακούουν στους Κυρίους τους».

Οι Βογόμιλοι λοιπόν κήρυτταν τον αντιφεουδαρχισμό, την ανυπακοή στις αρχές και την κοινωνική αναρχία.Πράγματα δηλαδή αδιανόητα για την εποχή! Δεν ήταν δηλαδή μόνο μια θρησκευτική αίρεση,άλλα και ένα είδος αντί-εξουσιαστών του Μεσαίωνα!



Η αίρεση αυτή διαδόθηκε σύντομα στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα οι οπαδοί της, να δημιουργούν προβλήματα στην  Ορθόδοξη Βυζαντινή Αυτοκρατορία,και έτσι να υποστούν σοβαρές διώξεις από τους Βυζαντινούς  Αυτοκράτορες και την ορθόδοξη «Ιερά Εξέταση»....

 Αυτή η "δίωξη φαντασμάτων" πιθανόν να συνεχίζεται ακόμη και σήμερα και αυτό να είναι μια εξήγηση για το γιατί έχουν αφεθεί στην τύχη τους αυτά τα «αιρετικά» μνημεία...
Επιμέλεια-κείμενο:Βισάλτης

©ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ/visaltis.blogspot

"ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ" www.visaltis.blogspot.gr

1 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

greecelands είπε...

Να τα χαρώ τα μάθια σου, κάθε που με κοιτούνε
σπίθες πετούν απάνω μου, φωθιές και με κεντούνε

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...