ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Πέμπτη, Ιανουαρίου 03, 2013

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ...ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ...

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ










Το αρχαίο θέατρο Αχαρνών, που αναζητούσαν οι μελετητές από τον περασμένο αιώνα, αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2007 στην διάρκεια εργασιών εκσκαφής σε ιδιωτική ιδιοκτησία, για την ανέγερση τριώροφης οικοδομής, στην οδό Σαλαμίνος αριθ. 21 κοντά στη διασταύρωση με την οδό Λιοσίων στις Αχαρνές (στο κέντρο του σημερινού δήμου).
Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε είδηση παγκοσμίου προβολής και ενδιαφέροντος λόγω της μεγάλης ιστορικής, αρχαιολογικής και πολιτιστικής σημασίας του.
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ(ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΜΕΝΟ)

Το θέατρο

Άναυδοι έμειναν οι αρχαιολόγοι όταν βρήκαν τοποθετημένους ορθογώνιους ασβεστολιθικούς δόμους καθώς και σειρές εδράνων που ανήκαν στο κυκλικό κοίλο ενός αρχαίου οικοδομήματος. Το θέατρο επισημοποιήθηκε οριστικά όταν ηρθαν στο φως 13 βαθμίδες, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πρόκειται για το αρχαίο θέατρο της περιοχής που επιβεβαιώνεται και από επιγραφικές μαρτυρίες.
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ


Η ανασκαφική έρευνα είχε φέρει στο φως μια ολόκληρη κερκίδα, πλάτους 5 μ. (στο δυτικό της τμήμα) και 22μ. (στο ανατολικό της τμήμα) με 11 σειρές καθισμάτων από ασβεστολιθικούς δόμους σε ημικυκλική διάταξη.
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
Βρέθηκε επίσης ένα μικρό τμήμα κερκίδας, βόρεια της πρώτης, που συνεχίζεται κάτω από το θεμέλιο της νεόκτιστης καφετέριας, που έχει θεμελιωθεί σε ψηλότερο επίπεδο από αυτό του θεάτρου και το μισό άλλης προς τα νότια της πρώτης, που συνεχίζεται κάτω από το οδόστρωμα της οδού Σαλαμίνος. Επίσης αποκαλύφθηκε και πολύ μικρό τμήμα της ορχήστρας σε βάθος 2,3 περίπου μέτρων.
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ(ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΜΕΝΟ)
Είναι φανερό ότι το υπόλοιπο τμήμα του κοίλου, οι πάροδοι, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα βρίσκονται κάτω από τα προς βορρά κτίσματα και κάτω από το δρόμο.

Ωστόσο η ανασκαφική ερεύνα σταμάτησε το καλοκαίρι του 2007, και όταν συνεχιστεί αναμένεται να έρθουν στο φως τα κρυμμένα τμήματα του θεάτρου, καθώς και να γίνει απαλλοτρίωση των γειτονικών οικοπέδων, όπως αποφασίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται 12 αρκετά διαβρωμένα χάλκινα νομίσματα, από τα οποία λίγα της εποχής φραγκοκρατίας, με τελευταίο χρονολογικά ένα νόμισμα του Γεωργίου του Α΄.
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ(ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΜΕΝΟ)
Η κατασκευή του θεάτρου δε μπορεί να αναχθεί με βεβαιότητα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπωσδήποτε όμως η χρονολογία των επιγραφών που αναφέρουν το θέατρο (μέσα του 4ου αι. π.Χ.) μας δίνουν ένα χρονολογικό όριο πριν από το οποίο το θέατρο ήταν ήδη σε χρήση.Για την ύπαρξη του θεάτρου Αχαρνών, μαρτυρούν δύο σημαντικότατες επιγραφές του β΄ μισού του 4ου αι. π.Χ.

Μία αναθηματική που είχε βρεθεί από παλιά (άγνωστης προέλευσης από μερικούς, κατά άλλους προερχόμενη από την περιοχή των Αγ. Σαράντα Μαρτύρων) αναφέρει τα έσοδα από τη μίσθωση του θεάτρου σε ιδιώτες για παραστάσεις τραγωδίας ή κωμωδίας, από τα οποία θα πληρώνονταν οι λατρευτικές ανάγκες του δήμου.

Μια άλλη στήλη, όπου αναγράφονταν δύο ψηφίσματα, βρέθηκε σε δεύτερη χρήση, ως κάλυμμα αγωγού, το 1987, από την κ. Μαρία Πλάτωνος, στην ανασκαφή ενός ρωμαϊκού λουτρού πίσω από τον Αγ. Γιάννη, στην οδό Λιοσίων και σε πολύ μικρή απόσταση (150 μ.) από το σημείο εύρεσης του θεάτρου. Με τα ψηφίσματα αυτά τιμώνται ο ταμίας του δήμου για τη χρηστή διαχείριση του ταμείου της πόλης, ο δήμαρχος Αχαρνέων και ο επιμελητής Διονυσίων. Τους απονέμεται έπαινος και στεφάνι από κισσό. Η δημόσια αναγγελία της απονομής των στεφανιών θα γινόταν στο θέατρο του δήμου, όπου κατά την εορτή των Διονυσίων, αυτού και οι εγγονοί τους θα είχαν την τιμή εφ΄ όρου ζωής, να κάθονται στα πρώτα έδρανα (τις λεγόμενες προεδρίες). Η στήλη με τα ψηφίσματα θα στηνόταν με φροντίδα του δημάρχου και έξοδα από το δημόσιο ταμείο, στο ιερό της Ιππίας Αθηνάς.
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ(ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΜΕΝΟ)

Σήμερα τα πράγματα έχουν ως εξής:

Μετά τη συντέλεση της πρώτης απαλλοτρίωσης του οικοπέδου που αποκαλύφθηκε το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών τον Οκτώβρη του 2011, στίς 10 Μαϊου 2012 κυκλοφόρησε το υπ΄αριθ. 143/30-4-2012 , φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως , τεύχος αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και πολεοδομικών θεμάτων , στο οποίο δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση της κήρυξης της απαλλοτρίωσης των υπολοίπων οικοπέδων , που εκτείνεται το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών. Μετά από πολύμηνες προσπάθειες και πιέσεις του Διαζώματος και του Επισκηνίου , ένα ακόμη βήμα ολοκληρώθηκε. Θα συνεχίσουμε αδιάκοπα τις προσπάθειες μας μέχρι την πλήρη αποκάλυψη και ανάδειξη του ..

Υ.Γ. Αυτή την στιγμή(02-01-13) Το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών έχει επιχωματωθεί για λόγους ασφαλείας μέχρι να αρχίσουν τα έργα ανάδειξης του .
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΚΙΑΣΗ ΤΟΥ

ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ -ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ:ΜΕ ΜΠΛΕ ΤΟ ΥΠΟ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΜΗΜΑ-ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΜΕΝΟ



Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει η «Κίνηση Πολιτών Για Την Ανάδειξη Του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών – ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ» το οποίο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ (http://www.episkinion.org)
Και υπάρχει ένα αναλυτικό pdf αρχείο με πληροφορίες για το θέατρο και θα το βρείτε ΕΔΩ (http://www.diazoma.gr/200-Stuff-15-Paratiritirio/DataSheet_Axarnon.pdf)
Άλλες πληροφορίες : Αχαρνές ελεύθερο βήμα

ΠΗΓΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ


0 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...