ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Πέμπτη, Απριλίου 17, 2014

ΤΟ ΑΔΡΙΑΝΕΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ(ΜΕΡΟΣ Β)

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣΟι υπόγειες στοές των αρχαίων υδραγωγείων της Αθήνας κάποτε μετέφεραν το νερό από τις πηγές του, μέχρι το κέντρο της πόλης. Οι περισσότερες από αυτές σήμερα είναι ανενεργές και ξεχασμένες στη λήθη, μέσα στα έγκατα του αθηναϊκού υπεδάφους, χωρίς πρόσβαση από την επιφάνεια, και συνήθως εμφανίζονται απρόσμενα σε κάποιο υπόγειο τεχνικό έργο, όπως το μετρό. Ελάχιστες είναι προσβάσιμες, αλλά δε συνεχίζουν παρά για λίγα μόνο μέτρα. Άλλες, αποκλεισμένες, δε γνωρίζουμε ποιες διαδρομές μπορεί να ακολουθούν, ενώ μεμονωμένες είναι οι περιπτώσεις που οι αρχαίες σήραγγες μεταφέρουν νερό μέχρι και σήμερα! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το υδραγωγείο του Υμηττού (4ος αι. π.Χ., διαδέχτηκε το Πεισιστράτειο), το νερό του οποίου τροφοδοτεί τον Εθνικό Κήπο, ακολουθώντας περίπου τη διεύθυνση της πορείας του ποταμού Ιλισού. 
Ένα άλλο παράδειγμα, το ρωμαϊκό Αδριάνειο υδραγωγείο, αποτελεί σήμερα τη μοναδική περίπτωση πλήρους καταγεγραμμένης αρχαίας αθηναϊκής σήραγγας με έκταση και χαρακτήρα δικτύου. Σφραγισμένα πηγάδια, κατά μήκος της διαδρομής, κατεβαίνουν στο τούνελ που από τους πρόποδες της Πάρνηθας αλλά και της Πεντέλης, διανύει περίπου 25 χιλιόμετρα μέχρι την Αθήνα. Η υπόγεια σήραγγά του λειτουργεί ακόμη μεταφέροντας νερό, 1873 χρόνια μετά την κατασκευή του!
Η ΕΥΔΑΠ (σε συνεργασία με την ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙOΛΟΓΙΑ - Δείτε το ημερολόγιο των υπόγειων εξερευνήσεών μας) σκοπεύει να εξερευνήσει το Αδριάνειο στο σύνολό του και να καταγράψει την υφιστάμενη εσωτερική κατάστασή του, πραγματοποιώντας φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση του εσωτερικού του, ώστε να εκτιμηθεί η σημερινή παροχετευτικότητά του και να αξιολογηθεί η ποιότητα του νερού που μεταφέρει. Τελικός στόχος είναι να εξεταστεί η δυνατότητα άρδευσης δημόσιων εκτάσεων από αυτό το νερό, ώστε να πάψει να πηγαίνει πλέον χαμένο! Η αρχή αυτής της προσπάθειας έγινε το 1999 με το παράδειγμα του Δήμου Μεταμόρφωσης.
Συνολική εξερεύνηση και τοπογράφηση των στοών και των πηγαδιών του υδραγωγείου είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του περασμένου αιώνα από την ΟΥΛΕΝ, όταν το Αδριάνειο επισκευάστηκε και λειτούργησε για τελευταία φορά. Σήμερα, το εγχείρημα αυτό πρόκειται να πραγματοποιηθεί ξανά, εξυπηρετώντας τους σκοπούς της ΕΥΔΑΠ, αλλά και τις ανάγκες μιας επιστημονικής διατριβής (Ph.D) (Παναγιώτης Δευτεραίους) στο ΕΜΠ, με αντικείμενο την αποτύπωση και αναπαράσταση λειτουργίας αρχαίων υπόγειων υδραγωγείων της Αττικής.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, προ των πυλών μιας μεγάλης και άκρως ενδιαφέρουσας υπόγειας εξερεύνησης, που αναμένεται προσεχώς! Προς το παρόν, όμως, ας ανακαλύψουμε τα ίχνη της αρχαίας υπόγειας στοάς μέσα και έξω από την πόλη.
Κάποιοι από εσάς θα έχετε δει στους δρόμους που κυκλοφορείτε, αυτά τα ''τσιμεντένια καρουμπαλάκια'' και θα αναρωτιέστε, για τη χρήση και τη λειτουργία τους.
Κατ' ουσίαν αυτά ήταν τα φρεάτια εξαερισμού και καθαρισμού της υπόγειας στοάς. Μετά τον τελευταίο καθαρισμό που έκανε η ΟΥΛΕΝ (1936) και την αρίθμηση που τους έδωσε (κάθε φρέαρ έχει και τον αριθμό του -Το πρώτο ξεκινούσε από τον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων και το τελευταίο με αρίθμηση 299 βρίσκεται στο Ολυμπιακό χωριό) κατέγραψε 300 φρεάτια κατά μήκος της Διαδρομής. Το Αδριάνειο διασχίζει τους Δήμους Αχαρνών, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Ν. Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Ψυχικού και Αθηνών.
 Σήμερα έχουμε καταγράψει περίπου 190 και το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχουν άλλα. Οι λόγοι πολλοί, άλλα θα τους μάθετε σε επόμενό μας άρθρο.


ΤΟ ΑΔΡΙΑΝΕΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Μετά την επιφανειακή επίσκεψη των φρεάτων του δήμουΧαλανδρίου  συνεχίζουμε την καταγραφή στον δήμο Αμαρουσίου.

Συνολικά, τα εντοπισθέντα φρεάτια είναι 15.

Η διαδρομή του Αδριάνειου υδαταγωγού στον δήμο Αμαρουσίου
ΟΔΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Τα πρώτα τέσσερα φρεάτια βρίσκονται στην οδό Αποστόλου Παύλου. Το πρώτο, με αρίθμηση Α113 είναι σπασμένο σε αρκετά σημεία, αλλά βρίσκεται σε εμφανή θέση πάνω στο πεζοδρόμιο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τρία φρεάτια, τα οποία είναι περιτριγυρισμένα από βλάστηση.
Φρεάτιο Αδριάνειου υδραγωγείου - Δήμος Αμαρουσίου Α.Φ. Α113

Φρεάτιο Αδριάνειου υδραγωγείου - Δήμος Αμαρουσίου Α.Φ. 116

Φρεάτιο Αδριάνειου υδραγωγείου - Δήμος Αμαρουσίου Α.Φ. 118

Φρεάτιο Αδριάνειου υδραγωγείου - Δήμος Αμαρουσίου Α.Φ. 119
Ο.Α.Κ.Α.
Μόλις τελειώνει η οδός Αποστόλου Παύλου, ανεβαίνουμε τα σκαλάκια της πεζογέφυρας και βρισκόμαστε στον χώρο του Ολυμπιακού σταδίου. Κανονικά, μέσα στο Ο.Α.Κ.Α. θα έπρεπε να υπάρχουν αρκετά φρεάτια του Αδριάνειου υδραγωγείου, δυστυχώς όμως σώζονται μόνο τέσσερα. Για την ακρίβεια, πρόκειται για τέσσερα φρεάτια, μαζεμένα όλα στην ίδια ευθεία της πορείας.
Πανοραμική φωτογραφία των 4 φρεατίων του Αδριάνειου υδραγωγείου στο Ολυμπιακό στάδιο
Σίγουρα, η κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου στην πόλη του Αμαρουσίου δεν είναι τυχαία. Στο ίδιο ακριβώς μέρος πριν από 2.500 χιλιάδες χρόνια έκαναν οι Μαρουσιώτες τους δικούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε χρόνο την Άνοιξη! Τότε το Μαρούσι λεγόταν Άθμονον και ήταν ένας από τους δώδεκα Δήμους της Αττικής που είχε ιδρύσει ο βασιλιάς Κέκροπας για να προστατεύσει την Αθήνα από τους επιδρομείς.

Αρκετά μνημεία της κλασικής, ελληνιστικής αλλά κυρίως ρωμαϊκής εποχής βρέθηκαν στο
χώρο των εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α. και αυτά σύμφωνα με τον Δ. Σκιλάρντι είναι τα
ακόλουθα:
1. Ρωμαϊκή δεξαμενή στη Λασσάνη.
2. Θέση ανεύρεσης τεφροδόχου κάλπιδος κλασικών χρόνων.
3. Ελληνιστική δεξαμενή επί της οδού Αρτέμιδος.
4. Πορεία πήλινου ρωμαϊκού αγωγού.
5. Πορεία πήλινου ρωμαϊκού αγωγού.
6. Ρωμαϊκή δεξαμενή ΒΑ Ολυμπιακού Σταδίου.
7. Ρωμαϊκή δεξαμενή επί της οδού Σπύρου Λούη.
8. Βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.
9. Συγκρότημα δωματίων διαφόρων φάσεων.
10. Ρωμαϊκό βαλανείο.
11. Φρέατα επισκέψεων Αδριανείου Υδραγωγείου.

Οι Ρωμαϊκές δεξαμενές
Από τα παραπάνω ευρήματα καταδεικνύεται ότι οι κάτοικοι της Ρωμαϊκής εποχής έδιναν
ιδιαίτερο βάρος στα έργα ύδρευσης, τα οποία εξυπηρετούσαν όχι μόνο τον δήμο, αλλά και τους γύρω αγρούς.

Η ρωμαϊκή δεξαμενή στο Ο.Α.Κ.Α.

Ο Σκιλάρντι στην έκθεσή του για τις ανασκαφές και τα ευρήματα της περιοχής Ο.Α.Κ.Α.
κάνει λόγο και για μια επιχωματωμένη δεξαμενή:
«...Εκεί, η έρευνα αποκάλυψε ορθογώνια δεξαμενή σε βαθμιδωτή διάταξη δύο
επιπέδων με συνολικές διαστάσεις 10 x 30 μ. περίπου. Επιχωματώθηκε προκειμένου να
διαπλατυνθεί ο δρόμος εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο εσωτερικό της, βρέθηκε
ακέφαλο γυναικείο άγαλμα των ελληνιστικών χρόνων. Γενικά, οι δεξαμενές διαθέτουν
δάπεδο στρωμένο με μωσαϊκό πηλίνων ψηφίδων, τοιχώματα επιχρισμένα με
υδατοστεγές κονίαμα, κλίμακες καθόδου και αγωγό απορροής υδάτων. Εικάζεται ότι

στεγάζονταν με ελαφρώς υπερυψωμένη στέγη.»
Άποψη της ανασκαφής στον προαύλιο χώρο του Ολυμπιακού σταδίου (2004) 3 μόλις μήνες πριν την έναρξη...

Βρέθηκαν ακόμα και οι πήλινοι ρωμαϊκοί αγωγοί, οι οποίοι τροφοδοτούσαν τις δεξαμενές με το νερό το οποίο (προ)ερχόταν από τις πλούσιες πηγές της Κηφισιάς. Κατά τον Σκιλάρντι:
«Πρόκειται περί αγωγών ελλειπτικής διατομής, φτιαγμένους με δακτυλίους, κάθε ένας
από τους οποίους αποτελείται από δύο προσαρμοζόμενα πεταλόσχημα στελέχη. Ένα
μεγάλο τμήμα ανάλογου αγωγού ανακαλύφθηκε στα βόρεια του Ολυμπιακού Γηπέδου
Αντισφαίρισης. Περνώντας κάτω από τη δυτική πλευρά του Γηπέδου Αντισφαίρισης
κατευθύνεται προς τα ΝΑ, όπου και τέμνει τη μεγάλη Αλέα. Ένα αξιόλογο τμήμα του,
που αποτελούσε και κομβικό σημείο, διατηρείται σε βάθος 4,02μ., μέσα σε τάφρο
ανάδειξης σφραγισμένη με γυάλινη επικάλυψη, εκεί που η Αλέα συναντά το Γήπεδο
Αντισφαίρισης. Για την επίσκεψη και τον καθαρισμό του αγωγού υπήρχαν τετράγωνα
πλινθόκτιστα και κτιστά φρεάτια που παρεμβάλονταν σε μικρές αποστάσεις...»


Επανέρχομαι στο Αδριάνειο υδραγωγείο με τα τέσσερα φρεάτια που βρίσκονται όπως είπα στη σειρά και με αρίθμηση 128, 129, 130 και 131 αντίστοιχα. Το 128 και το 130 είναι κυκλικής διατομής, ενώ το 129 και το 131 είναι τετράγωνης διατομής. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνηση για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Το τμήμα του φανού που εξέχει από την επιφάνεια του εδάφους, δεν είναι κομμάτι του αρχαίου φρέατος, αλλά πανωσήκωμα νεότερων επισκευών. Ουσιαστικά, το αρχαίο φρέαρ ξεκινάει περίπου ένα με δύο μέτρα κάτω από το χτισμένο φρέαρ.
Φρεάτιο Αδριάνειου Υδραγωγείου στο Ο.Α.ΚΑ.

Φρεάτιο Αδριάνειου Υδραγωγείου στο Ο.Α.ΚΑ.Φρεάτιο Αδριάνειου Υδραγωγείου στο Ο.Α.ΚΑ. - Με κίτρινο χρώμα: η πορεία του υδαταγωγού, στο βάθος διακρίνονται άλλα δύο φρεάτια.

Φρεάτιο Αδριάνειου Υδραγωγείου στο Ο.Α.ΚΑ.

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
Μέσα στον περιβάλλοντα χώρο της σχολής υπάρχουν 4 φρεάτια. Το πρώτο βρίσκεται δίπλα από ένα ανοιχτό πηγάδι με αντλιοστάσιο.
Χάρτης φρεατιών Αδριάνειου Υδραγωγείου της σχολης Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Φρεάτιο Αδριάνειου Υδραγωγείου στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.


Αντλία εξαγωγής νερού. Βρίσκεται δίπλα από φρεάτιο του Αδριάνειου υδραγωγείου
Το δεύτερο φρεάτιο ακολουθεί την πορεία των άλλων δυο στην ευθεία, ενώ είναι σπασμένο σε αρκετά σημεία.

Φρεάτιο Αδριάνειου Υδραγωγείου στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Το τρίτο φρεάτιο είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, αλλά  δεν έχει αρίθμηση.
Φρεάτιο Αδριάνειου Υδραγωγείου στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.


Το τέταρτο και τελευταίο φρεάτιο ακουμπάει στα όρια της σχολής, της πλευράς που βλέπει την λεωφόρο Κύμης. Είναι σε άριστη κατάσταση, αλλά και σε αυτό δεν υπάρχει αρίθμηση.

Φρεάτιο Αδριάνειου Υδραγωγείου στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
Συνεχίζουμε και λίγο μετά την μάντρα της ΑΣΠΑΙΤΕ στην οδό Ομορφοκλησιάς και μέσα σε χώρο στάθμευσης  ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, υπάρχει τσιμεντωμένο ένα ακόμη φρεάτιο. Κατά την διάρκεια εργασιών στον χώρο μια μπουλντόζα το έσπασε με αποτέλεσμα να έρθει ο δήμος και να το φράξει.


Το προτελευταίο φρεάτιο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αίαντος και Πέλικας  μέσα σε οικόπεδο με οικία. Μάλιστα στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε το φρεάτιο πριν καλυφθεί από κισσούς.

 Το τελευταίο φρεάτιο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Μυστρά και Ηλέκτρας μέσα στον προαύλιο χώρο πολυκατοικίας.

Συνοψίζοντας, η πορεία του Αδριάνειου υδραγωγείου στο δήμο Αμαρουσίου περνάει από τις οδούς Αποστόλου Παύλου, διασχίζει το Ο.Α.Κ.Α και την ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ περνάει κάθετα τις οδούς, Ομορφοκλησσίας, Κορώνης, Πελίκας και Ηλέκτρας.Πληροφορίες URBAN SPELEOLOGY , ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ0 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...