ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2014

Μια πόλη κάτω απο την πόλη...Όταν τα αρχαία συνυπάρχουν με τα σύγχρονα κτήρια

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ


...Θα έλεγε κανείς πως είναι μια σχέση μίσους. Μια σχέση αιώνων και ένα αέναο ερώτημα ψάχνει την απάντηση του. Αρχαία ή εξέλιξη; Πολιτισμός ή τσιμεντοποίηση;  Φυσικά την απάντηση δεν θα μας την δώσει το Κ.Α.Σ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και αυτό, γιατί οι άνθρωποι που το απαρτίζουν έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια,  πως λειτουργούν  με γνώμονα τα επιχειρηματικά συμφέροντα  και όχι με την στοργική αγάπη που θα επεδείκνυε η μάνα προς τα παιδιά της... Είναι άπειρες οι περιπτώσεις που δεν σώθηκε απολύτως τίποτα ή σχεδόν τίποτα, αφήνοντας ένα λείψανο να στέκει έρημο μέσα σε μία προθήκη ΜΕΤΡΟ, Σουπερ Μάρκετ, καταστήματος και πολλές φορές να εκτίει την παλιά διδακτική τιμωρία του δημοτικού μας σχολείου, στον τοίχο, στην γωνία και με γυρισμένη την πλάτη, περιμένουν μάταια μια κλεφτή ματιά μήπως και ο βελοφόρος έρωτας αναθερμάνει την χαμένη μας σχέση με τον πολιτισμό...
Στην προκειμένη περίπτωση το Κ.Α.Σ, αποφάσισε να διατηρήσει μέρος των ευρημάτων και σε συνεργασία με τον ιδιώτη, αυτά, να είναι ευδιάκριτα από τον περαστικό.

Τι έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη... 

Η αρχαιολογική έρευνα, έφερε στο φως αρχιτεκτονικά λείψανα κτισμάτων διαφόρων οικοδομικών φάσεων,  χρονολογούμενων από την υστεροκλασική εποχή, μέχρι και τους ύστερους  ρωμαϊκούς  χρόνους.
Υστεροκλασική περίοδος: Σε αυτή εντάσσεται αναλημματικός τοίχος κατασκευασμένος από πολυγωνικούς  ασβεστολιθικούς δομούς, σύμφωνα με το ακανόνιστο πολυγωνικό σύστημα, ο οποίος διασχίζει το οικόπεδο με κατεύθυνση απο Α προς  Δ, με αποκαλυφθέν μήκος 30μ. και βάθος έδρασης -5,10μ. Αποτελεί το νότιο αναλημματικό τοίχο της οδού, της οποίας μικρό τμήμα σώζεται πρός τα βόρεια με  πλάτος 5,50μ., σύνηθες  για μεγάλες αρτηρίες της πόλεως που οδηγούν σε πύλες ή άλλα καίρια τοπογραφικά στοιχεία. Επί της οδού και κατά μήκος αυτής αποκαλύφθηκαν τέσσερις αγωγοί διαφορετικής κατασκευής και χρονολόγησης και στα νότια της οδού  τρείς ορθογώνιοι χώροι, μερικώς σωζόμενοι,  κατασκευαστικά σύγχρονοι με το προαναφερθέν ανάλημμα.
Ρωμαϊκη περίοδος: Σε αυτήν ανήκουν αρχιτεκτονικά λείψανα πέντε χώρων, τα οποία εδράζονται στον φυσικό βράχο. Εντός των χώρων διατηρούνται τμήματα δαπέδων βοτσαλωτών, ή από πήλινες και μαρμάρινες ψηφίδες,  εντός ασβεστοκονιάματος. Μεταξύ των χώρων αποκαλύφθηκαν επτά πηγάδια της ίδιας περιόδου.
Τοπογραφικό σχεδιάγραμμα του οικοπέδου. Στο κόκκινο πλαίσιο τα αρχαία που διασώθηκαν
Πρώτη φάση-Οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν πριν απο το 2007 οπου και η αρχαιολογική έρευνα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα και η πορεία του νερόυ





Η επόμενη φάση περιελάμβανε την προσωρινή στέγαση του διασωθέντος τμήματος

 Τρίτη Φάση- Δημιουργία του κτιρίου και ανάδειξη των αρχαιοτήτων-Αγωγοί νερόυ

Τμήματα οικιών

Άποψη της πρόσοψης του Κτιρίου που σήμερα φιλοξενεί στην βάση του αρχαιολογικά ευρήματα



ΠΗΓΗ: ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

0 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...