ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...




Το έχουν αποκαλέσει ξενοδοχείο ''φάντασμα'', ''καταραμένο'', ξενοδοχείο ερείπιο... Το μόνο σίγουρο είναι πως 45 χρόνια μετά την ανέγερση του, οι μόνοι ένοικοι είναι τα περιστέρια και οι ομοφυλόφιλοι της περιοχής... Τα είχε όλα... Γνωστούς επισκέπτες , χλιδάτα δωμάτια με θέα στο απέραντο γαλάζιο και μια πανέμορφη παραλία. Το μόνο που του έλειπε ήταν η ενέργεια! Η καλή ενέργεια, αυτή που πας σε έναν τόπο και δεν θες να φύγεις, αυτό δεν υπήρχε. Είναι από τα λίγα μέρη που δεν θέλω ποτέ να ξαναεπισκεφθώ.
Απόδειξη τρανή η παραλία. Δεν μπορούσα να πιστέψω πως σε μια τέτοια παραλία στις 13 Αυγούστου,  δεν υπήρχε κανείς! Ερημιά, εκτός από τα πήγαινε έλα κουνιστών που έψαχναν κυριολεκτικά τρύπες να κρυφτούν περιμένοντας κάποιον ομοϊδεάτη τους να περάσει.







Νεράκι δροσερό που βγαίνει μέσα απο την άμμο!!! για να δροσίζει και να ξεδιψάει τους ψαροφαγάδες γλάρους...


Και λέω τρύπες διότι ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο και εκεί που τελειώνει το χαλικάκι, υπάρχουν πολλά σπηλαιώματα, με κάποια εξ αυτών να έχουν τεράστιο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον συμφώνα με τις έρευνες που έγιναν.
Γύθειο, Σύμπλεγμα σπηλαίων «Λακωνίς»
Το 2010 ολοκληρώθηκε η δεκαετής ανασκαφική διερεύνηση στο παλαιολιθικό σύμπλεγμα σπηλαίων «Λακωνίς». Η έρευνα έγινε από διεπιστημονική ομάδα της ΕΠΣΝΕ σε συνεργασία με διεθνή επιστημονικά ιδρύματα και έφερε στο φως πλούσια πολιτισμικά κατάλοιπα της Μέσης και Ανώτερης Παλαιολιθικής (100.000-20.000 χρόνια πριν από σήμερα). Τα ευρήματα περιλαμβάνουν λίθινα τέχνεργα, οστά ζώων, εστίες και ένα δόντι Νεάντερταλ, το μοναδικό μέχρι σήμερα δημοσιευμένο κατάλοιπο αυτού του είδους από τον ελλαδικό χώρο. Το δόντι βρέθηκε σε στρωματογραφική συνάφεια με ευρήματα της πρώιμης Ανώτερης Παλαιολιθικής, μιας φάσης που συνήθως συνδέεται με την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρώπη, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση τις παραδοσιακές συσχετίσεις μεταξύ ανατομικών και πολιτισμικών μεταβολών στο Πλειστόκαινο. Εξειδικευμένες αναλύσεις στο δόντι έδωσαν επίσης την πρώτη άμεση μαρτυρία διεθνώς για τις νομαδικές κινήσεις των Νεάντερταλ, καθώς αποδείχθηκε ότι ανήκει σε άτομο που μεγάλωσε στην ενδοχώρα, αλλά μετακινήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του σε παράκτιο οικοσύστημα. Η χερσόνησος της Μάνης διασώζει πολλές παλαιολιθικές θέσεις και εικάζεται ότι υπήρξε ένα από τα τελευταία καταφύγια των Νεάντερταλ στην Ευρώπη. Η έρευνα στο «Λακωνίς» χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΤ και διεθνή ερευνητικά ιδρύματα


















ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, που φέρεται ότι είναι διατεθειμένοι να του δώσουν ξανά τη χαμένη αίγλη του. Χτισμένο σε προνομιακή κατάφυτη έκταση 42 στρεμμάτων, με 100 δωμάτια 31 τετραγωνικών το καθένα, με θέα προς το Αιγαίο και με ιδιωτική παραλία μήκους 300 μέτρων, το ρημαγμένο «Λακωνίς» μοιάζει με «φάντασμα», καθώς έχει αφεθεί στη μοίρα του. Τα τελευταία 13 χρόνια έχει γίνει έρμαιο των καιρικών συνθηκών και των επιτηδείων που λεηλάτησαν τους εσωτερικούς χώρους του!

Η ανέγερση της πολυτελούς για τα δεδομένα της εποχής ξενοδοχειακής μονάδας άρχισε το 1969 και ολοκληρώθηκε το 1971. Το 1972 ο Αντώνης Φελούρης πήρε στα χέρια του την πρώτη άδεια και το ξενοδοχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του, που τερματίστηκε το 2002, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Αναμνήσεις

Ο κ Φελούρης, που είναι και ιδιοκτήτης του τοπικού καναλιού Ελλάδα TV, θυμάται: «Ενας από τους πελάτες που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ ήταν ο μεγάλος Αμερικανός κινηματογραφιστής της Columbia Πολ Μαζούρσκι.


»Μάλιστα το 1982 η Columbia νοίκιασε ολόκληρο το ξενοδοχείο για τρεις μήνες προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα της ταινίας "Tempest" με πρωταγωνιστές τον Τζον Κασσαβέτη, τη Σούζαν Σάραντον και την Τζίνα Ρόουλαντς. Εδώ, επίσης, είχαν απολαύσει τις διακοπές τους η Σοφία Λόρεν και ο Τέλης Σαβάλας, που καταγόταν από τη Λακωνία και ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Η Αντζελίνα Τζολί ήταν από τους τελευταίους διάσημους επισκέπτες, αφού ήρθε λίγο προτού κλείσει το ξενοδοχείο».




















Τέλος εντύπωση μου έκανε η ξύλινη ακέφαλη ξυλομορφή που στέκει έρημη στην παραλία για να θυμίζει τις αιθέριες υπάρξεις που πέρασαν από εκεί και άφησαν το αποτύπωμα τους...



Πληροφορίες

0 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...