ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Πέμπτη, Ιανουαρίου 07, 2010

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ



ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ




Αποστολή: ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Γράφει και μας ξεναγεί ο GHOSTIS
Ιστορικά στοιχεία Πράγας:

Η ομάδα Παυσανίας βρέθηκε πρόσφατα στην Τσεχία και πιο συγκεκριμένα στο «Διαμάντι του κόσμου» την γοτθική Πράγα. Οι πρώτοι οικισμοί στην τοποθεσία που βρίσκεται τώρα οι σύγχρονη πόλη χρονολογούνται από τους νεολιθικούς χρόνους, ενώ οχυρωμένοι αποικισμοί καταγράφηκαν για πρώτη φορά τον 9ο αιώνα. Ο σημαντικότερος βασιλιάς της υπήρξε ο Κάρολος ο 4ος που την ανακήρυξε πρωτεύουσα και ίδρυσε εκεί το πανεπιστήμιο το 1348 προετοιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο το έδαφος για μια μεγάλης κλίμακας αστική ανάπτυξη. Ύστερα από λίγο καιρό αναλαμβάνει η οικογένεια των Αψβούργων τον θρόνο και σηματοδοτείται μια περίοδος παρακμής της Πράγας που θα διαρκέσει μέχρι και το 1861, που οι Σλάβοι θα σημειώσουν μεγάλη επιτυχία στις δημοτικές εκλογές κερδίζοντας ότι δεν είχαν καταφέρει με εξεγέρσεις τα προηγούμενα έτη, την ελευθερία τους. Παράλληλα η ραγδαία οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη του 19ου και 20ου αιώνα οδηγεί μεγάλο κύμα αγροτικού πληθυσμού στην Πράγα και η Αριστοκρατία άρχισε να ασχολείται πιο ενεργά με πολιτικά ζητήματα. Ύστερα από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο Η Πράγα έγινε πρωτεύουσα της της Τσεχοσλοβακίας. Η πόλη υπέφερε την βάναυση κυριαρχία των Ναζί από το 1939 μέχρι το 1945 που απελευθερώθηκε από τους Ρώσους. Το 1948 ένα κομμουνιστικό πραξικόπημα μεταμόρφωσε την Τσεχοσλοβακία σε μια λαϊκή δημοκρατία, και το 1960 γεννήθηκε η Τσεχοσλοβάκικη Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Ο κομμουνισμός διαλύθηκε στην Πράγα μόλις το 1989 με την «Βελούδινη Επανάσταση» και το 1993 διαιρέθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας σε Δημοκρατία της Τσεχίας με πρωτεύουσα την Πράγα και Δημοκρατία της Σλοβακίας με πρωτεύουσα την Μπρατισλάβα.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ –Karluv Most








Χτισμένη επί της βασιλείας του Καρόλου του 4ου τον 14ο αιώνα. Ωστόσο δεν είναι η πιο παλιά γέφυρα στην Πράγα που βρισκόταν στην Πράγα. Πριν από αυτήν και στο ίδιο ακριβώς σημείο βρισκόταν η γέφυρα της Γιουδίτης η οποία σε μια πλημύρα το 1342 καταστράφηκε κι έτσι ο Κάρολος ο 4ος ήταν ουσιαστικά αναγκασμένος να χτίσει μια νέα γέφυρα η οποία να ενώνει τα 2 κομμάτια της πόλης. Ξεκίνησαν να χτίζουν την γέφυρα το 1357 την 9η μέρα του 7ου μήνα στις 5 η ώρα και 31 λεπτά το πρωί. (άξιο προσοχής είναι αν βάλετε όλα τα νούμερα στην σειρά 135797531, αυτό γιατί η αστρολογία και η νουμερολογια έπαιζαν σημαντικό ρόλο την εποχή εκείνη και πίστευε ο Κάρολος πως αν την έχτιζε τότε θα έμενε για πάντα, που μέχρι σήμερα επαληθεύεται) Σε μήκος η γέφυρα είναι 515 μέτρα, σε πλάτος 10 και την διακοσμούν 31 αγάλματα. Η ονομασία της και τα αγάλματα μπήκαν από τον 18ο αιώνα και μετά. Πριν από την ονομασία ως η «Γέφυρα του Καρόλου» δεν είχε ονομασία και ονομαζόταν απλά «Η πέτρινη γέφυρα».Από τα αγάλματα σημαντικό είναι το άγαλμα του Αγίου Ιωάννη του νέπομουκ.

Αυτός ζούσε στα τέλη του 14ου αιώνα, ήταν ιερέας-εξομολογητής της βασίλισσας και επειδή η βασίλισσα ήταν πάρα πολύ όμορφη και ο βασιλιάς ο Βέντσεσλαβ ο 4ος ήτανε ζηλιάρης ήθελε να ξέρει τα μυστικά της βασίλισσας, όσα του αποκάλυψε δηλαδή στην εξομολόγηση, του έκανε διαφορές ερωτήσεις και όταν δεν απάνταγε τον βασάνισε και το σώμα του το έριξε από την γέφυρα στο ποτάμι. 3 μέρες μετά από αυτό ανακαλύψανε το σώμα του και το σώμα του ήταν άθικτο και πάνω από το κεφάλι του σαν από θαύμα υπήρχε ένα φωτοστέφανο με 5 χρυσά αστέρια. Στις αρχές του 18ου αιώνα αγιοποιήθηκε. Πολλοί πιστεύουν πως αν αγγίξουν το άγαλμα θα τους φέρει καλή τύχη!


ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ-Prazsky hrad

Το κάστρο σήμερα χωρίς να εξυπηρετεί τον αρχικό του σκοπό που ήταν η προστασία της πόλης, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια μικρή πόλη.

Καταρχήν η κεντρική είσοδος στο Κάστρο







διακοσμείται από αγάλματα, με κύριους τους 2 μαχόμενους τιτάνες. Ο μύθος λέει πως αν κάποιος πάει να μπει στο κάστρο με όχι και τόσο φιλικές διαθέσεις οι Τιτάνες θα ζωντανέψουν και θα τον σταματήσουν.

Έπειτα εσωκλείει τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτο (Chram sv. Vita).







Το 1344 ξεκίνησε να την χτίζει ο Κάρολος ο 4ος γιατί τον ίδιο χρόνο κατάφερε να αναβαθμίσει το επισκοπάτο της Πράγας σε επισκοπή. Στον Ναό εργάστηκαν 2 αρχιτέκτονες, ο γάλλος Ματίε ντ’ Αρράς, και ο γερμανός Πέτρ Πάρλερ που χτίζανε την εκκλησία μέχρι τα τέλη του 14ου αιώνα και καταφέρανε να χτίσουν λίγο πάνω από το μισό. Τότε όλα τα έργα σταμάτησαν γιατί ξεκίνησε η προτεσταντική περίοδος της κεντρικής Ευρώπης. Οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά στα 1872 και τελείωσαν το 1929 χίλια χρόνια μετά τον θάνατο του Αγίου Βενσεσλάου.

Στην συνέχεια αντικρίζει κανείς το Μοναστήρι και Βασιλική του Αγίου Γεωργίου (Klaster sv. Jiri – Bazilika sv. Jiri).




Σε αυτήν την θέση υπήρχε αρχικά η κεντρική πλατεία του Κάστρου. Εκεί το 920. Ο Βρατισλάος ο Α’ ζήτησε να χτιστεί μια εκκλησία με ένα μοναδικό κλίτος. Με το κτίσιμο του προσαρτημένου μοναστηριού το 973 δημιουργήθηκε η ανάγκη να μεγαλώσουν εκείνη τη μικρή εκκλησία, μεταμορφώνοντας την σε μια βασιλική με τρία κλίτη.

Ιδιαίτερα μεγαλειώδες είναι και το προεδρικό μέγαρο με τα γραφεία του προέδρου της δημοκρατίας. Όταν ο πρόεδρος είναι μέσα η σημαία είναι σηκωμένη, ενώ κατεβασμένη όταν λείπει.







Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ – Staromestske namesti



Αυτή η τεράστια πλατεία αποτελεί την καρδιά της παλαιάς Πράγας.




Η Σταρομέστσκε νάμεστι δεν είναι απλά μια εντυπωσιακή μίξη αρχιτεκτονικών νοοτροπιών αλλά εκφράζει ακόμη και το ιδιαίτερο «άρωμα» της πόλης, μέρος που συνέβησαν πολλά ευχάριστα και δυσάρεστα στην ιστορία της χώρας. Επιβλητικά κτήρια με παραμυθένιες διαστάσεις, μουσικοί, ζογκλέρ και φυσικά ζεστό κρασί hot dog και το καταπληκτικό τοπικό έδεσμα trdlo.

Ιδιαίτερα φαντασμαγορική τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα φωτισμένη είναι η εκκλησία της Παρθένου του Τιν (Kostel Panny Marie pred Tynem).



Αποτελεί σύμβολο της Πράγας. Κτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα στην θέση μιας ρομαντικής εκκλησίας. Η πρόσοψη ολοκληρώθηκε τον 15ο αιώνα ύστερα από απαίτηση του Γεωργίου του Πόντεμπραντι. Τα δίδυμα κωδωνοστάσια κυριαρχούν στην πρόσοψη αν και κτίστηκαν με διαφορά ενός αιώνα.

Στην συνέχεια της περιήγησης θα προσέξουμε στην πλατεία το διάσημο αστρονομικό ρολόι.






Κατασκευάστηκε αρχικά από τον δάσκαλο Μίκουλας του Καντάν και τοποθετήθηκε στο κατώτερο μέρος του πύργου του παλαιού Δημαρχείου στις αρχές του 15ου αιώνα. Περί τα τέλη του αιώνα ο δάσκαλος Χάνους ανέλαβε την ανακατασκευή του, ενώ το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα ο Γιάν Ταμπόρσκυ το μεγέθυνε και το τελειοποίησε. Κάθε ώρα εμφανίζεται η παρέλαση των Αποστόλων με τις εύγλωττες αλληγορίες της, έλκοντας την προσοχή των τουριστών. (οι φιγούρες που εικονίζονται στις άκρες του πάνω καντράν είναι η κενοδοξία η τσιγκουνιά ο θάνατος και η ακολασία)

Το βίντεο της παρέλασης των Αποστόλων:







Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΛΑ ΣΤΡΑΝΑ – Chram staveho Mikulase





Η εκκλησία χτισμένη βάση Βοημικής μπαρόκ αρχιτεκτονικής ολοκληρώθηκε το 1756. Η πρόσοψη είναι διακοσμημένη με οικόσημα του Κόμη του Κόλοβρατ και Αγάλματα των πατέρων της Εκκλησίας, έργα των οπαδών του Κόλ. Η εκκλησία άνηκε αρχικά στους Ιησουίτες. Σήμερα δεν λειτουργεί ως εκκλησία αλλά ως μουσείο (τιμή: 70 κορώνες – περίπου 3 ευρώ). Όταν λειτουργούσε η Εκκλησία το εκκλησιαστικό όργανο το έπαιζε ο Μότσαρτ.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ – Kostel sv. Salvatora




Η εκκλησία του Θείου Σωτήρος, κάποτε μέρος του Κλεμέντιουμ (Κολλέγιο Ιησουϊτών) είναι ένας ναός Ιησουιτών χτισμένος σε αναγεννησιακό ρυθμό μεταξύ του 16ου και 17ου αιώνα. Η βεράντα μπροστά από την κύρια πύλη προστέθηκε τον 17ο αιώνα από τους Λουράγκο και Φ. Καράτι, ενώ τα γλυπτά και τα αγγεία που την διακοσμούν είναι έργα του Μπέντλ. Η προσθήκη των πύργων τον 18ο αιώνα σήμανε την περάτωση της κατασκευής της εκκλησίας. Στο εσωτερικό υπάρχει ένα φρέσκο του 17ου αιώνα που αναπαριστά τις 4 γωνίες του κόσμου κατά τον Κοβάρ.







ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η Πράγα είναι μια πολύ ωραία γοτθική πόλη που εντυπωσιάζει τόσο την ημέρα, όσο και την νύχτα. Το νυχτερινό περπάτημα με τις φωτισμένες επιβλητικές εκκλησίες, το κάστρο σε ταξιδεύουν σε κόσμους παραμυθένιους. Την ημέρα για βόλτα στα μαγαζιά της Μάλα Στράνα και μετά για ζεστό κρασί και τρντλό και φαγητό στο ιστορικό κέντρο με θέα την Παναγία του Τύν. Σίγουρα αποτελεί ένα μέρος που όλοι κάποτε πρέπει να επισκεφθούν καθώς είναι μια χώρα μαγική. Όλα τα παραπάνω είναι ένα μικρό μέρος της Πράγας. Άλλωστε τι να προλάβω να σας παρουσιάσω… είναι τόσο πολλά ακόμη, από το πανεπιστήμιο του Καρόλου, την κρουαζιέρα στον Μολδάβα η το εκπληκτικό μαύρο θέατρο της Πράγας; Πιστεύω όμως σας έδωσα ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για την ομορφιά εκείνου του τόπου.



Κείμενο Ghostis

ΠΗΓΗ: ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

2 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Καταπληκτική ξενάγησή σας.
Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Η πραγματικά.
Είναι στα άμεσα σχέδιά μας μαζί με το αστρονονικό της ρολόι.
Την καλημέρα μας και καλή σας εβδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα
ναι οντως αξιζει...
παρα τους -18 που ειχε την πρωτη μερα!
αυτο ομως που πραγματικα ειναι ωραιο ειναι να ξεφυγεις απο το προγραμμα και να περπατησεις την πολη να δεις οσα περισσοτερα μπορεις γιατι αυτα μενουν αξεχαστα.
επισης καταπληκτικη ηταν και η κοντινη στην πραγα πολη της γερμανιας Δρεσδη που θα σας παρουσιασουμε σε λιγες μερες


Ghostis

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...