ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Τετάρτη, Ιουλίου 23, 2008

Η ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ


Οι περισσότεροι από εμάς έχουν ακούσει τους διάφορους μύθους και ιστορίες που κυκλοφορούν γύρω από το όνομα της Δούκισσας της Πλακεντίας ή αλλιώς Σοφία Λεμπρέν καθώς και για τον Πύργο στον οποίο έζησε.
Αρχικά παραθέτω δυο κείμενα που αφορούν την Δούκισσα της Πλακεντίας ή Σοφία Λεμπρέν
στα οποία θα βρείτε κάποιες διαφορές μεταξύ τους,αλλα σίγουρα όλη την αλήθεια δεν είναι κανείς σε θέση να μας τη πει, παρά μόνο η έρευνα μπορεί να μας οδηγήσει σε μια βάση δεδομένων.
Δούκισσα της Πλακεντίας ή Σοφία Λεμπρέν (Sophie de Marbois-Lebrun) (1785-1854).


Γεννήθηκε το 1785 στη Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. και ήταν κόρη του εκεί επιτετραμμένου Γάλλου διπλωμάτη Φραγκίσκου Μπαρμπέ ντε Μπαρμπουά. Το 1804 παντρεύτηκε τον στρατηγό Κάρολο Λεμπρέν ο οποίος ήταν υπασπιστής του Ναπολέοντα και δούκας της Πλακεντίας (η λατινική ονομασία του σημερινού ομώνυμου ιταλικού νομού και πόλης Πιατσέντζα). Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Ελίζα (Ελισάβετ).Η συμβίωση τους ήταν προβληματική με αποτέλεσμα σύντομα να καταλήξουν να ζουν σε διάσταση χωρίς ποτέ να εκδοθεί διαζύγιο, εγκαταλείποντας τη Γαλλία διέμενε στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης τόσο η ίδια όσο και η κόρη της διέθεσαν πολλά χρήματα διακρινόμενες για τον Φιλελληνισμό τους.

Ένα πρόσωπο το οποίο εντυπωσίασε την Δούκισσα, λόγω της μόρφωσης του, ήταν ο Καποδίστριας τον οποίο συνάντησε το 1826 στο Παρίσι. Με την άφιξη της Σοφίας στο Ναύπλιο(1830) ενίσχυσε οικονομικά την τότε νεοσύστατη δημοτική εκπαίδευση. Παρακολουθώντας όμως τα τεκταινόμενα αναγκάσθηκε αντιπολιτευόμενη τον Κυβερνήτη να μετατραπεί σε μισητό του εχθρό. Μετά από παραμονή 17 μηνών στην Ελλάδα, η Σοφία αναχώρησε με την κόρη της για Ιταλία. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια το 1831 διένειμε η ίδια φυλλάδια στη Γαλλία για τον αήθη τρόπο που κυβερνούσε την Ελλάδα, υπερασπιζόμενη τους Μαυρομιχαλαίους.

Το 1834 επέστρεψε στην Ελλάδα με τη κόρη της και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και αγόρασε αγροκτήματα σε μεγάλη έκταση στη περιοχή του Πεντελικού και γύρω από την Αθήνα, στα οποία και οικοδόμησε δύο μέγαρα έργα αμφότερα του Κλεάνθη. Το 1836 η Σοφία και η Ελίζα επιχείρησαν ένα ταξίδι στην Βηρυτό, χάριν στηθικού νοσήματος που έπασχε η κόρη της, η οποία και τελικά πέθανε στη Βηρυτό το 1837. Τέτοιος ήταν ο πόνος της μάνας που ταρίχευσε το σώμα της, το μετέφερε στην Αθήνα και το τοποθέτησε στο υπόγειο της προσωρινής κατοικίας της στην οδό Πειραιώς που το είχε μετατρέψει σε παρεκκλήσιο, έχοντας υπ' όψη να το θάψει σε μεγαλοπρεπή Ναό που θα έκτιζε στη Πεντέλη.


"Villa Ilissia"Το 1840 περιήλθε στην κυριότητα της έκταση 1738 στρεμμάτων στην περιοχή της Πεντέλης αντί τιμήματος 7512 δραχμών. Στην προαναφερόμενη έκταση το 1841 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πύργου της από τον διάσημο αρχιτέκτονα της εποχής Σταμάτη Κλεάνθη.


Ο ίδιος αρχιτέκτονας κατασκεύασε μετά από λίγα χρόνια τη Villa Ilissia (1848) στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Επίσης είχε αναλάβει να κατασκευάσει και το "Καστέλο της Ροδοδάφνης", έργο το οποίο η Δούκισσα δεν πρόλαβε ποτέ να το δει ολοκληρωμένο. Όμως στις 19 Δεκεμβρίου 1847 η προσωρινή εκείνη οικία αποτεφρώθηκε από πυρκαγιά μαζί και το ταριχευμένο σώμα της κόρης της. Το γεγονός αυτό συνετέλεσε στη μεταβολή του χαρακτήρα της ώστε να καταστεί δύστροπη και ακοινώνητη. Η Δούκισσα Σοφία άρχισε να γερνάει απότομα.

Στην αρχή απαρνιέται την Ορθοδοξία και ασπάζεται την Ιουδαϊκή θρησκεία. Οι κοινωνικές συναναστροφές και οι πολιτικές ιδέες της την οδήγησαν να εισάγει στην Ελλάδα μια νέα θεοκρατική κοινωνική οργάνωση μεταβάλλοντας το μέγαρό της των Ιλισίων σε κέντρο διάφορων ελλήνων και ξένων λογίων, διανέμοντας κτήματα και τίτλους ευγενείας σε εξέχουσες μεν ελληνικές οικογένειες, στερούμενη όμως από τη πρότερη αγαθοποιό κοινωφελή δράση της. Αυτό είχε ως συνέπεια να αποξενωθεί ακόμα περισσότερο. Τον Ιούνιο του 1846 η Σοφία φέρεται να αιχμαλωτίστηκε από τον Λήσταρχο Μπίμπιση αλλά ελευθερώθηκε ύστερα από επέμβαση των Χαλανδριωτών! Αυτής ακολούθησαν άλλες ιστορίες αναδιαρθρώνοντας κάθε φορά ιστορικά γεγονότα. Γεγονός πάντως είναι πως με δικά της έξοδα ανακατασκεύασε το (1854) τη Συναγωγή στη Χαλκίδα, καθώς επίσης και με έξοδά της συνέχισε η δεύτερη έκδοση των "Χρονικών" του Μεσολογγίου.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής της δεν δεχόταν καμία επίσκεψη εκτός από τη Δεσποινίδα των Τιμών της Βασίλισσας Αμαλίας την Φωτεινή Μαυρομιχάλη, την οποία και η ίδια είχε αναθρέψει, και την κόρη του ήρωα του Μεσολογγίου Χρήστου Καψάλη. Απεβίωσε το 1854 σε ηλικία 64 χρονών. Ετάφη μαζί με την κόρη της στον Πύργο της στη Πεντέλη. Ο δε κληρονόμος αυτής ανεψιός της ερχόμενος από Γαλλία πούλησε τα περισσότερα των κτημάτων της στο Ελληνικό Δημόσιο. Λέγεται ότι ο τάφος της διασώθηκε μέχρι και το 1946 όταν κάποιοι ασυνείδητοι τον κατέστρεψαν. Η Δούκισσα της Πλακεντίας διέθεσε πάνω από 40.000 δραχμές για λογαριασμό της Ελλάδας.

Με τη ζωή, το έργο και τις περίεργες συναναστροφές της Δούκισσας της Πλακεντίας ασχολήθηκαν ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος και ο Δημήτριος Καμπούρογλου με πολλά, ανεξακρίβωτα ιστορικά όμως, στοιχεία.

Σήμερα ο πύργος της είναι γνωστός σαν "Πύργος Δουκίσσης Πλακεντίας", ενώ τον ίδιο τίτλο έχει πάρει και ο Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Αθηναϊκού Μετρό.

Ανακτήθηκε από "http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82"
Η Σοφία Ντε Μαρμπουά, Δούκισσα της Πλακεντίας ήταν κόρη γάλλου διπλωμάτη και αμερικανίδας μητέρας και γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια τον Απρίλιο του 1785. Σε ηλικία 19 ετών παντρεύεται το Γάλλο Κάρολο Λεμπρέν και αποκτά τη μονάκριβη κόρη της Καρολίνα Ελίζα. Η Δούκισσα χωρίζει από τον Κάρολο και συνεπαρμένη από τον Φιλελληνισμό που επικρατούσε εκείνη την εποχή στο Παρίσι, έρχεται τον Ιανουάριο του 1830 στο Ναύπλιο. Εκεί μένει 17 μήνες, στη συνέχεια πηγαίνει στην Ιταλία και από εκεί ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι στην Ανατολή που στάθηκε μοιραίο για την υγεία της κόρης της. Έτσι, τον Ιούνιο του 1837 η κόρη της πεθαίνει στη Βηρυτό, σε ηλικία 18 ετών. Καθώς η επιθυμία της Ελίζας ήταν να ταφεί στην Ελλάδα η Δούκισσα την βαλσαμώνει και την φέρνει μαζί της στην Αθήνα.

Το 1840, με σταθερό σύντροφό της τον αρχιτέκτονα Κλεάνθη έρχεται στην Πεντέλη, μιλάει με μοναχούς, αγοράζει κτήματα και υπογράφει συμβόλαια ενώ ξεκινούν και οικοδομικές εργασίες με τον αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη και τον μηχανικό – γεωμέτρη Αλέξανδρο Γεωργαντά με σκοπό την ίδρυση νέου δουκάτου στην Πεντέλη. Έτσι, έχτισε τρία σπίτια στην Πεντέλη, το ένα στην λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, ερείπιο σήμερα, ένα στην Πλατεία Χαραυγής, οδοί Τσάκωνα και Αθανασιάδη γωνία, ιδιόκτητο σήμερα και το ανάκτορο της Ροδοδάφνης που είναι το Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Πεντέλης.

Το 1843 έρχεται ο γάλλος Ραούλ Μπαλέρμπ στην Αθήνα ο οποίος γράφει ότι η Δούκισσα ζει με την πεθαμένη και βαλσαμωμένη κόρη της σαν αυτή να είναι ζωντανή, μιλώντας μαζί της. Το κύριο κτίριο της Δούκισσας στην Πεντέλη ήταν το Καστέλο της Ροδοδάφνης, λόγω των πολλών πικροδαφνών, εκ Πεντελικού λευκού μαρμάρου Γοτθικού ρυθμού.

Το χειμώνα του 1847 δυστυχώς καίγεται το σπίτι της στην οδό Ιπποκράτους 5 στο σπίτι του Ι. Δραγούμη και μαζί το ταριχευμένο σώμα της κόρης της.

Τον Μάιο του 1854 πεθαίνει. Τα οστά μάνας και κόρης είναι σήμερα στην Πεντέλη
http://www.penteli.gr/neo.htm

Αφού πήρατε μια πρώτη εικόνα γύρω από την ιστορική ανάδρομη της ζωής της Σοφίας Ντε Μαρμπουά, σας παρουσιάζουμε ένα μοναδικό φωτορεπορταζ μέσα από τον πύργο της Δούκισσας της Πλακεντίας.

4 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα υπεροχο βιντεο Αλεξ. Πραγματικα ευχαριστουμε τον Κος. Χ για αυτα τα μοναδικα ντοκουμεντα που μας εδωσε. :)

δεσποιναριον είπε...

Αλεξ καταπληκτικες φωτογραφιες, και πολυ ενδιαφερουσα η ιστορια, απο ολα αυτα ηξερα μονο για το αρχιτεκτονημα του Κλεανθη. Εχω χασει πολλα εδω αλλα θα ερθω να τα δω με την ησυχια μου. Καλο βραδυ!

Ανώνυμος είπε...

''Η δούκισσα της Πλακεντίας''. Άλλη μια καταπληκτική ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα και τί δεν έχουμε ακούσει κατα καιρούς για αυτό το θέμα.Ποτέ δεν είχα δει φωτογραφίες απο το εσωτερικό.
Μπράβο σε όλους.

ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ είπε...

Ευχαριστουμε τους καλους φιλους για τα θετικα τους σχολια.Κανουμε οτι μπορουμε για να σας εξασφαλιζουμε ντοκουμεντα.

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...