ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Πέμπτη, Αυγούστου 04, 2011

Αρχαία νομίσματα στη Βουλγαρία

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ



Μακεδονἴα
Στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας, η σκαπάνη Βούλγαρων και Γάλλων αρχαιολόγων έφερε στο φως έναν μικρό αλλά αξιόλογο θησαυρό με ιδιαίτερη επιστημονική αξία.
Σε μια οικία, η οποία εντοπίστηκε στον λόφο της Αγίας Μαρίνας, βρέθηκαν 30 χάλκινα νομίσματα που απεικονίζουν από τη μια πλευρά τον θεό Απόλλωνα και από την άλλη τον Απόλλωνα να κάθεται πάνω σε ομφαλό, που για τους αρχαίους Έλληνες αντιπροσώπευε το κέντρο του σύμπαντος.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα ευρήματα χρονολογούνται από το 4ο ή 3ο αιώνα π.Χ., ενώ σημαντική θεωρείται και συνολικά η ανασκαφή, αφού είναι τα πρώτα ίχνη κατοικίας που εντοπίστηκαν έξω από τα όρια της πόλης Απολλωνία, όπως ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα η σημερινή Σωζόπολη.
Η κοινή γαλλοβουλγαρική ανασκαφή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Απολλωνία-Εύξεινος Πόντος, το οποίο έχει ως στόχο την καταγραφή όλων των αρχαιολογικών τόπων από τον ποταμό Ροπόταμο έως το ακρωτήριο Ατίγια του δήμου Σωζόπολης.
Στις έρευνες οι οποίες άρχισαν από το 2010 συνεργάζονται αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Αιξ αν Προβάνς και συνάδελφοί τους από το βουλγαρικό Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σωζόπολης.


Πηγή: Μακεδονία, 15/07/2011

1 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

ria είπε...

είναι πολύ δύσκολο να διαβάζω τις αναρτήσεις. αλλάξτε το χρώμα του κειμένου ή το φόντο. μου έχουν βγει τα μάτια!

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...