ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Δευτέρα, Αυγούστου 30, 2010

ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΒΑΦΕΙΟΥ

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ



Επιμέλεια Θέματος ΧΡΟΝΟΣ
email επικοινωνίας alex_talws@hotmail.com




Ο θολωτός τάφος του Βαφειού ανεσκάφη από τον αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα, το έτος 1889. Χρονολογείται στην πρώιμη μυκηναϊκή εποχή (1500 π.Χ. περίπου).



Ο τάφος ήταν συλημένος αλλά περιείχε ένα στενόμακρο λάκκο, μέσα στον οποίο βρέθηκαν σπουδαία ταφικά ευρήματα (κτερίσματα): όπλα, σφραγιδόλιθοι, τα δύο περίφημα χρυσά κύπελλα με σκηνές κυνηγιού ταύρου κλπ. Η ταφή αποδόθηκε στο λεγόμενο Πρίγκηπα του Βαφειού, ο οποίος είχε θησαυρίσει αντικείμενα πολυτελείας, εισηγμένα, με ανταλλαγή το περίφημο μάρμαρο της περιοχής, γνωστό ως Lapis Lacedaemonius.
Η κατάσταση διατήρησής του είναι μέτρια.

Αυτά διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του υπουργείου α-πολιτισμου ,η αλήθεια βέβαια είναι κάπως διαφορετική σε ότι έχει να κάνει με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος.
Η σήμανση κατ΄ αρχάς είναι ελλιπής ,οι πινακίδες παλαιωμένες και σκουριασμένες
ο χώρος δε, είναι πλήρως εγκαταλελειμμένος . Κάποια έργα υποστήριξης που έγιναν πριν αρκετά χρόνια με σιδεροκατασκευες έχουν σκουριάσει σε βαθμό διάβρωσης. Τα χώματα πέφτουν συνεχώς από την κορυφή του τάφου ενώ μέρη του ταφικου διαδρόμου έχουν καταρευσει. Είναι απλά θέμα μιας πενταετίας για να καταρευσει όλος ο τάφος. Ελπίζω κάποιοι τοπικοί φορείς να ενδιαφερθούν για τον τόπο τους επιτέλους και να θυμηθούν ότι κάποτε εκείνη η γη γεννούσε ΑΝΤΡΕΣ και ΗΡΩΕΣ...Μολων λαβε Κύριοι....Ξέρετε εσείς...





πηγή ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

0 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...