ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...ΕΡΕΥΝΑ-ΑΡΘΡΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Φωτογραφική επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ,somewherebackingreece


Όλοι θα θυμάστε τα επεισόδια που έγιναν στο Σύνταγμα στις 12-02-12 και είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή 45 κτηρίων και καταστημάτων του ιστορικού κέντρου .Αυτό όμως που δεν γνωρίζετε είναι ότι εκτός από τα 45 κτήρια που κάηκαν μερικώς ή ολοσχερώς, κάποια εκ των οποίων είχαν κυρηχθεί ιστορικά και διατηρητέα, η πλατεία συντάγματος θρήνησε το δικό της μνημείο.
Ένα μνημείο που μας ταξίδευε πίσω στην ιστορία μας 2.300 χρόνια!!!
Η πλατεία Συντάγματος ή αλλιώς κήπος των Μουσών  δημιουργήθηκε το 1837 κατά την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως γύρω από την περιοχή των Ανακτόρων, από τον υπολοχαγό Hoch. Το σχέδιο διαμόρφωνε μια μεγάλη πλατεία σε επαφή με τα Ανάκτορα και στη συνέχεια ένα μεγάλο δημόσιο κήπο, που φυτεύτηκε από τον γεωπόνο Smarat χωρίς καθυστέρηση, αφού αποτελούσε μοναστηριακό κτήμα. Ο συνολικός χώρος της πλατείας Συντάγματος διαρρυθμίστηκε το 1842 ως μία συμμετρική γεωμετρική σύνθεση οργανωμένη στον άξονα των Ανακτόρων – οδού Ερμού, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκε αργότερα ανθόκηπος κατά το γαλλικό πρότυπο κήπων, με περίκεντρη δενδροφύτευση.
Η ονομασία κήπος των Μουσών δόθηκε  διότι στο χώρο της πλατείας βρέθηκε επιγραφή του 3ου π.χ. αιώνα “ΟΡΟΣ ΜΟΥΣΩΝ ΚΗΠΟΣ “.
Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε πλατεία Πλάτωνος για να ακολουθήσει νέα μετονομασία  σε πλατεία των Ανακτόρων ή πλατεία του Παλατιού.
Μετά το 1843, με το γνωστό αίτημα της παραχώρησης συντάγματος, μετονομάστηκε ακόμη μια φορά σε πλατεία Συντάγματος.
''Όρος'' στα αρχαία σημαίνει σύνορο και οριοθετούσε ως ''αρχαία πινακίδα'' μια περιοχή. Οι όροι ήταν απλές μαρμάρινες στήλες που έφεραν στην κύρια όψη τους, κατά μήκος της πάνω οριζόντιας και της μιας κάθετης πλευράς την επιγραφή. Ο καθορισμός των ορίων ήταν αναγκαίος για λογούς θρησκευτικούς και πρακτικούς. Η τοποθέτηση των λίθινων όρων υπαγορεύτηκε και από έναν πρακτικό λόγο, συγκεκριμένα για ν΄ αποτρέπεται η αυθαίρετη δόμηση στον χώρο της πλατείας.
Και ερχόμαστε στο σήμερα ή μάλλον γυρνάμε στις 12 Φεβρουαρίου, όταν και διατελέστηκε το έγκλημα. Βλέπετε η ανάγκη για πολεμοφόδια και πέτρες στα επεισόδια ήταν μεγάλη. Αφού πρώτα ξήλωσαν και έσπασαν ό,τι μάρμαρο είχε η πλατεία, αποφάσισαν οι σύγχρονοι βάνδαλοι να πετάξουν συντονισμένα κάτω την στήλη,πάνω στην οποία βρισκόταν ο αρχαίος όρος. Στην συνέχεια ως άγρια ανιστόρητα θηρία έπεσαν πάνω της και με κάθε λογής βαρύ αντικείμενο προσπάθησαν να την σπάσουν για να αποκτήσουν κομμάτια για τον πόλεμο που μαίνονταν με της κρατικές μονάδες καταστολής.
Αργότερα μάθαμε ότι συνεργεία του δήμου περισυνέλλεξαν κάποια κομμάτια της και τα πήγαν στον δήμο. Από τότε η τύχη της αγνοείται και ο δήμος ποιεί την νήσσαν... 

Φωτογραφίες πριν...Και μετά...


Βιβλιογραφία:Η αρχαία αγορά της Αθήνας, Μονουμεντα  ,somewherebackingreece

ΠΗΓΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

1 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Greecelands είπε...

Ο φίλος ο αληθινός, στο μ-πόνο σου υποφέρει μα και να θέλει αδύνατο, να τονε κάμει ταίρι.

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...