Αδριάνειο υδραγωγείο τι είναι τελικά ?από που ξεκινούσε και που κατέληγε ?χρησιμοποιήθηκε μεταγενέστερα και από άλλους ?Ήταν το μέσον διαφυγής η και υπόγειων συναντήσεων ?Έχει ακόμα σημεία που ρέει άφθονο πεντακάθαρο νερό?http://www.youtube.com/watch?v=ihFA-xlrUlo&feature=relatedΌλα αυτά θα προσπαθήσω να τ απαντήσω τις επόμενες μέρες αλλά ας ρίξουμε μια μάτια πρώτα στα επίσημα στοιχεία...
Τον 2ο αι. μ.Χ. ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός , μεταξύ άλλων έργων που προσέφερε στην πόλη μας, κατασκεύασε και το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να διακοπεί η ροή της ιστορικής αφήγησης και να γίνει μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του Αδριάνειου Υδραγωγείου, καθώς αποτελεί το πρώτο μεγάλο υδροδοτικό έργο στην ιστορία της πόλης των Αθηνών. Η κατασκευή του άρχισε το 134 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 140 μ.Χ. Ο κύριος σκοπός του Υδραγωγείου ήταν πρωτίστως η υδροδότηση της ρωμαϊκής συνοικίας της Αθήνας που ονομαζόταν "Πόλη του Αδριανού" και κάλυπτε όλο το σημερινό πάρκο του Ζαππείου, από το Καλλιμάρμαρο μέχρι τη Βουλή. Το Υδραγωγείο ήταν μια υπόγεια σήραγγα με συνολικό μήκος περίπου 25 χλμ. η οποία σκάφτηκε όλη με τα χέρια, πιθανώς σκλάβων, που χρησιμοποιούσαν απλά εργαλεία λάξευσης της πέτρας, όπως σφυρί και καλέμι. Το Αδριάνειο ήταν σχεδιασμένο για να μαζεύει νερό κατά μήκος όλης της χάραξης με πολλά υδρομαστευτικά έργα, όπως πηγάδια, συνδεδεμένα με το Αδριάνειο με υπόγειες σήραγγες ή μικρά υδραγωγεία που μετέφεραν νερό από άλλες πηγές. Βοηθητικά υδραγωγεία ήταν τα υδραγωγεία του Χαλανδρίου, του Κοκκιναρά, της Κιθάρας, του Μονοματίου. Το Αδριάνειο Υδραγωγείο ξεκινούσε από την περιοχή του Τατοΐου και μετέφερε νερό με βαρύτητα σε λιθόκτιστη δεξαμενή που κατασκευάστηκε στους πρόποδες του λόφου του Λυκαβηττού, την Αδριάνειο Δεξαμενή, χωρητικότητας 500 κυβικών μέτρων. Το Υδραγωγείο και η Δεξαμενή λειτούργησαν χωρίς αλλαγές υδροδοτώντας την περιοχή της Αθήνας μέχρι την εποχή της Τουρκοκρατίας. Τότε πια το Υδραγωγείο εγκαταλείφτηκε, με αποτέλεσμα να πέσουν τα σαθρά τοιχώματά του και να φραχθεί από χώματα. Έτσι περιήλθε τελικά σε αχρηστία όπως και η Δεξαμενή. http://www.eydap.gr/media/stagonoulis/KuklosNerou/gr/003.htm Σε ερευνά που κάναμε βρήκαμε ένα σημείο στην Αττική οδό στο οποίο έχουν τσιμεντοσει ένα πηγάδι εξωτερικά αλλά από μέσα τρέχει άφθονο νερό(βλέπετε εκεί του κόψανε την ροή λόγω Αττικής οδού και έτσι το νερό βγαίνει από πάνω)
2 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:
Εχει πολυ ενδιαφερον η ολη διαδρομή του υδραγωγειου και ειδικα τα τελευταια χιλιομετρα της διαδρομης του. Για παραδειγμα περνα ακριβως απο κατω απο την ΒΔ πύλη του Υπουργειου Εθν.Αμυνας, με κατευθυνση την πλατεια Αγ.Σοφιας στο Ψυχικό και συνεχειζει (που αλλου...) στην οδο Αδριανείου εως το υψος του κομβου Κηφισιας-Κατεχακη, περνα την Κηφισίας και διασχίζει απο την αρχη εως το τελος την οδο Λουίζης Ριανκουρ (σας θυμιζει κατι αυτη η οδος;)και περνα ακριβως απο κατω απο την εκκλησια του Αγ.Δημητριου στην Πανορμου. Περνα γυρω-γυρω απο το γηπεδο του ΠΑΟ με κατευθυνση προς το Κολωνακι αφου περασει ξυστα απο την Γεναδιο Βιβλιοθηκη και την Αμερ.Πρεσβια, ακολουθωντας τις οδους Ξενοκράτους και Δεινοκτρατους για να καταληξει στη πλατεια Δεξαμενης.
Εχεις απολυτο δικιο για την διαδρομη...
Δημοσίευση σχολίου