ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Παρασκευή, Ιουλίου 04, 2008

Ο δύτης που έφερε στο φως τον θησαυρό των ιπποτών

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ


Στον βυθό έχουν δει πολλά τα μάτια μου», λέει ο δύτης Βασίλης Μαντικός, που εργάζεται κυρίως σε λιμενικά έργα και επισκευές πλοίων


«Έχω εντοπίσει και ανασύρει πολλά αρχαία αντικείμενα από τον βυθό της θάλασσας. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη να τα κρατήσω. Ό,τι έβρισκα τα παρέδιδα πάντα στις Αρχές, αφού δεν θα μπορούσα ποτέ να τα θεωρήσω δικά μου, ανήκουν σε όλους».
Όσα μέχρι τώρα έχει εντοπίσει ο 48χρονος επαγγελματίας δύτης Βασίλης Μαντικός στα Δωδεκάνησα, είναι πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα διαφόρων περιόδων. Αυτές τις μέρες μάλιστα, βρίσκεται στη Ρόδο συνεργείο δυτών αρχαιολόγων από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το οποίο ανασύρει ένα αρχαίο ναυάγιο που ο κ. Μαντικός εντόπισε και υπέδειξε στις Αρχές. Το ναυάγιο αυτό βρίσκεται μέσα στο εμπορικό λιμάνι του νησιού και οι αρχαιολόγοι μέχρι τώρα έχουν ανασύρει περισσότερα από 4.000 χρυσά νομίσματα, κοσμήματα και διάφορα άλλα σκεύη ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

Οι ανακαλύψεις του
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο δύτης Μαντικός εντοπίζει ναυάγια γύρω από το λιμάνι της Ρόδου. Για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2003, πραγματοποιώντας κατάδυση για την ανεύρεση ενός αγνοούμενου στο ακρομώλιο του εμπορικού λιμανιού, εντόπισε και ανέσυρε 12 αμφορείς τους οποίους παρέδωσε στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Μερικούς μήνες αργότερα, σε εργασίες που έκανε για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου και πάλι στο λιμάνι της Ρόδου ανέσυρε από τον βυθό 14 αρχαία πήλινα αντικείμενα (αγγεία, οινοχόες, κηροστάτες και άλλα), ενώ στην ίδια περιοχή εντόπισε και ανέσυρε μια λίθινη πλάκα με τρεις οπές, πιθανόν αρχαία άγκυρα.
Η μεγάλη επιτυχία του κ. Μαντικού ήταν ο εντοπισμός τον περασμένο Νοέμβριο στο ακρομώλιο του Πύργου των Αγγέλων, έξω από το λιμάνι της Ρόδου, πλοίου που- σύμφωνα με τους αρχαιολόγους- είναι της εποχής που η Ρόδος ήταν υπό την κατοχή του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου (1309-1522). Επίσης στην ίδια περιοχή βρέθηκαν πολλά κεραμικά και τρία σπαθιά που χρονολογούνται από την ίδια περίοδο, ενώ μόλις πριν από τρεις εβδομάδες ο Μαντικός εντόπισε το χρυσοφόρο ναυάγιο, που τώρα ανελκύουν οι αρχαιολόγοι. Η καταγωγή του είναι από τη Σύμη, ένα νησί με μεγάλη παράδοση στις καταδύσεις. «Οι πρόγονοί μου βρήκαν το 1900 τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και παρά το γεγονός ότι η Σύμη ήταν υπό την κατοχή των Τούρκων, οι σφουγγαράδες ειδοποίησαν την τότε ελληνική κυβέρνηση και φρόντισαν να ανασύρουν το σπουδαίο αυτό εύρημα και να το παραδώσουν στην Ελλάδα», τονίζει με υπερηφάνεια ο κ. Μαντικός, που για τα αρχαία αντικείμενα που ανέσυρε δεν έχει πάρει ποτέ χρήματα από το υπουργείο Πολιτισμού, «ούτε μια ευχαριστήρια επιστολή», όπως λέει με παράπονο.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080409&nid=8126228&sn=&spid=876

2 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Vril είπε...

Εντάξει, ωραία όλα αυτά που κάνει ο κ. Μαντίκος, αλλά η νομοθεσία είναι σαφής. ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΑΝΑΣΥΡΡΟΥΜΕ αρχαία και άλλα ευρήματα από το βυθό, σπηλιές, χωράφια κ.α. Με την "ανάσυρση" και παρα΄δοσή τους στις αρχές, καταστρέφονται πολύτιμα αρχαιολογικά στοιχεία ! (Στρωματογραφία)
Ούτε φωτογραφία δεν βγ'αινουν τα αρχαία, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους του ελληνικου κράτους.

Κρίμα να μην γνωρίζει τα στοιχειώδη, επαγγεματίας δύτης...

Αντί για συγχαρητήρια, πιθανών να του στείλουν καμία μήνυση....

ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ είπε...

Φίλε vril συμφωνώ απολυτα...

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...