Πέμπτη, Δεκεμβρίου 24, 2009
Νέα ευρήματα για το μηχανισμό των Αντικυθήρων
Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων εμφάνιζε τις φάσεις τις Σελήνης, υπολόγιζε τις επιτολές και τις δύσεις κάποιων αστέρων, προέβλεπε εκλείψεις, έδειχνε το ημερολόγιο και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων.
Διδακτορική διατριβή για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή που κατασκευάστηκε πριν από 2000 χρόνια και υπολόγιζε με εκπληκτική ακρίβεια τη θέση του Ήλιου, της Σελήνης και πιθανώς και των πλανητών στον αστρικό ουρανό, εκπονείται στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.
Από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της, μέχρις στιγμής, πορείας της διδακτορικής διατριβής είναι:
1. Η πιθανή σύνδεση του Μηχανισμού με την περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας (Ήπειρος, Κέρκυρα). Την περιοχή αυτή υποδεικνύουν τρία ανεξάρτητα αποτελέσματα: (α) το ημερολόγιο της σπείρας του Μέτωνα, (β) η αναγραφή μεταξύ των άλλων πανελλήνιων στεφανιτών αγώνων (Ολυμπιακών, Πυθίων, Ίσθμίων και Νέμεων) των αγώνων της Δοδώνης "Νάϊα", και η ανάλυση των αστρικών γεγονότων που αναγράφονται στο Παράπηγμα του Μηχανισμού.
2. Ο τρόπος κατασκευής των σπειρών. Οι δύο σπείρες της πίσω πλευράς του Μηχανισμού δεν αποτελούν σπείρες του Αρχιμήδη αλλά σπείρες που έχουν δημιουργηθεί από δύο ημικύκλια.
3. Ο τρόπος κατασκευής του δείκτη της σπειροειδούς έλικας του Μέτωνα. Ο δείκτης δεν είναι στερεωμένος στο κέντρο της έλικας αλλά είναι ελεύθερος να πηγαινοέρχεται για να μπορεί να παρακολουθεί τη σπείρα.
Η έρευνα πραγματοποιείται με τη χρήση του ισχυρού επεξεργαστικά υπολογιστή και το πρόγραμμα επεξεργασίας δεδομένων VG Studio Max που αγοράστηκαν για το σκοπό αυτό με δαπάνη του Α.Π.Θ.
Στο πλαίσιο της διατριβής κατασκευάστηκε αντίγραφο του Μηχανισμού σε πραγματικές διαστάσεις. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο, παγκοσμίως, μοντέλο του Μηχανισμού το οποίο έχει κατασκευαστεί λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα αποτελέσματα της έρευνας για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Η εκπόνηση της διατριβής ξεκίνησε μετά από απόφαση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ να χορηγήσουν υποτροφία για αυτόν τον σκοπό. Επιβλέπων Καθηγητής είναι ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. Ιωάννη Σειραδάκη. Μέλη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής ορίστηκαν η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Στέλλα Δρούγου και ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ. Κυριάκος Ευσταθίου. Υποψήφια διδάκτωρ επιλέχθηκε η απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μαγδαληνή Αναστασίου.
ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
3 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:
.............. ☆ .......♫♥♫ Music Wishes For *♫☺
………... / | \ .......♥♫ a Merry Christmas & ♫*♥
……..... *•♥•* ...... ♠♫ a Happy New Year ♫♦♫*
……... *♥♫♦♫♥* ......
….... *♥•º♦•♫º♥* .....
..... *♥☺♥•♥☺♫♥* .....
.... *♥•♫♥☺º♠☺#♥* .....
... *♥♫♥º♫♥♦♥♫♥♫♦* .....
.. *♥♦♥☺♥♫♥♫♥☺♦º♥* ......
. *♥♦♣♫♥♣♥☺♥♣♥♫♣♥* ......
Πολύ ενδιαφέρον το σχόλιο σας. Ακολούθησα το μηχανισμό από 2006 που τον παρουσήασαν σε μία τράπεζα στην πλατεία του δημαρχείο της Αθήνας. Μετά τα έχω διαβάζει όλα από συνέδριο που έγηνε 2007, αν και δεν μπορούσα να πάω στην Ελλάδα. Πόλύ χάρηκα που διάβασα κάτι καινούργιο.
Ευχαριστώ και καλές γιορτές.
Είμαστε ένα νέο blog ανοιχτό προς όλους τους blogger ευχόμαστε και ελπίζουμε και στην δική σας στήριξη και είμαστε πάντα στη διάθεση σας για ότι χρειαστείτε.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
www.ksipnistere.blogspot.com
email : ksipnistere1@gmail.com
Δημοσίευση σχολίου