ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 19, 2011

Οι Αρκάδες «έσωσαν» τον θησαυρό

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ





Πέντε τάφοι και πλήθος από αγγεία και λίθινα σφοντύλια ήταν τα ευρήματα
Οι έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και η συνείδηση των κατοίκων, έφεραν στο φως ένα άγνωστο μυκηναϊκό νεκροταφείο στην ορεινή Κυνουρία. Υπό "κανονικές συνθήκες" όπως γίνεται συνήθως δηλαδή, οι αρχαιοκάπηλοι θα είχαν αναλάβει δράση.
Αλλά ευτυχώς, οι συνειδητοποιημένοι πολίτες το ανέφεραν στην τοπική ΛΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και ξεκίνησαν οι ανασκαφές. Η υπόδειξη της θέσης δεν αποτελεί έκπληξη για την προϊσταμένη της τοπικής εφορείας Αννα Καραπαναγιώτου. "Εχουμε πολύ καλή σχέση με τους ανθρώπους του νομού μας" λέει στο "Εθνος". "Ηταν αναμενόμενο να μας ειδοποιήσουν όταν τα περιγράμματα κάποιων τάφων ήρθαν στην επιφάνεια μετά τις βροχές. Και τους ευχαριστούμε γι' αυτό". Η καλή σχέση βασίζεται βέβαια στο ότι η νεοσύστατη εφορεία είναι πανταχού παρούσα τόσο επί του προκατόχου της κ. Καραπαναγιώτου δρος Μιχάλη Πετρόπουλου όσο και τώρα.
Το "άγνωστο στην έρευνα μυκηναϊκό νεκροταφείο" εντοπίσθηκε δέκα χιλιόμετρα βορειoδυτικά του Λεωνιδίου, πλησίον του χωριού Βασκίνα, στη θέση "Σοχά". Παρότι η θέση είναι ορεινή και το προσωπικό της εφορείας αρχαιοτήτων πολύ περιορισμένο, η σωστική ανασκαφή ξεκίνησε αμέσως. Και μάλιστα με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας. Η κ. Καραπαναγιώτου, που είναι και η υπεύθυνη της ανασκαφής, σημειώνει πως μέχρι στιγμής η αρχαιολογική σκαπάνη "έφερε στο φως πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Μεταξύ των κτερισμάτων ξεχωρίζουν πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο αι. π.Χ." κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους δηλαδή. Συντηρούνται στο Μουσείο Τρίπολης, όπου μεταφέρονται καθημερινά, μετά το πέρας της εργασίας.
Οι τάφοι είχαν είτε μια και μοναδική ταφή είτε πολλαπλές.
Τα έθιμα
Οι τελευταίες περιείχαν και οστά από προηγούμενες ταφές σε ανακομιδή, κατά τα μυκηναϊκά ταφικά έθιμα. Δηλαδή, εκείνη την εποχή όταν επρόκειτο να ταφεί νέος νεκρός, οι συγγενείς συγκέντρωναν σε σημείο του τάφου τα οστά των προηγούμενων.
Το σημείο του μυκηναϊκού νεκροταφείου βρίσκεται σε οροπέδιο, είκοσι χιλιόμετρα έξω από το Λεωνίδιο. Οι αρχαιολόγοι από επιφανειακά ευρήματα γνώριζαν ότι στην περιοχή αναμένεται να βρουν μυκηναϊκή θέση (τουλάχιστον ένα νεκροταφείο, κάτι που προϋποθέτει όμως και οικισμό κοντά) καθώς και κατοίκηση ή κατοικήσεις ιστορικών χρόνων.
Η έρευνα στην περιοχή συνεχίζεται και τα ευρήματα θα μελετηθούν μετά το πέρας της ανασκαφικής περιόδου.


Πηγή: Έθνος, Αγγελική Κώττη, 16/09/2011

0 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...