ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Κυριακή, Ιανουαρίου 20, 2013

ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΞΕΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣΤα «Ξενία» αποτελούν σήμερα σημείο αναφοράς για τους Έλληνες αλλά και ξένους αρχιτέκτονες και η κατασκευή τους διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Η δημιουργία των Ξενία συνδέεται με την περίοδο 1950-1975, που αποτελεί εποχή της πρώτης μεγάλης ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού. Το πρόγραμμα των τεχνικών υπηρεσιών του ΕΟΤ για τη μελέτη και ανέγερση των Ξενία, είχε ως αποτέλεσμα να χτιστεί ένα δίκτυο δημοσίων κτηρίων μεταπολεμικά σχεδιασμένων υπό μια συνολική αρχιτεκτονική θεώρηση. Βρίσκονται στις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας και φέρουν την υπογραφή κορυφαίων αρχιτεκτόνων, όπως ο Άρης Κωνσταντινίδης, ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Κώστας Κιτσίκης, ο Φίλιππος Βώκος και ο Χαράλαμπος Σφαέλλος.
Η κατεδάφιση, εγκατάλειψη και κακοποίηση από σύγχρονες ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις δημοσίου και ιδιωτών έχει από καιρό προκαλέσει αντιδράσεις της ελληνικής και ξένης αρχιτεκτονικής κοινότητας.
Το ΞΕΝΙΑ του Ναυπλίου δεν αποτελεί εξαίρεση...


Στις 18-06-1961 έγιναν τα εγκαίνια του πολυτελούς ξενοδοχείου χωρητικότητας 100 κλινών στην Ακροναυπλία.
Για την ιστορία το «Ξενία» έχει χτιστεί τη δεκαετία του 1960 σε προμαχώνα της Α’ Ενετικής περιόδου.
Σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη και το μόνο που έχει μείνει για να θυμίζει την παλιά του αίγλη είναι αυτό το βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ διάρκειας 37 δευτερολέπτων. Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι τα τελευταία λόγια του εκφωνητή...''Συμφωνούν όλοι τώρα, οτι η Ελλάς είναι  χώρα που ξέρει να υποδεχθεί έναν περιηγητή...''Ας τρέξουμε λοιπόν από το παρελθόν και ας έρθουμε στο παρόν ,δηλαδή 50 χρόνια μετά, να δούμε  σε τι κατάσταση βρίσκεται το ξενία του Ναυπλίου....

ΞΕΝΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ-ΤΟΥΑΛΕΤΕΣΞΕΝΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ-ΚΟΥΖΙΝΕΣ

ΞΕΝΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ-ΥΠΟΓΕΙΟ 1

ΞΕΝΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ-ΥΠΟΓΕΙΟ 2

ΞΕΝΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ-ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
ΞΕΝΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ-ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ


ΞΕΝΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ-ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΕΗ
ΞΕΝΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ-ΣΚΑΛΕΣ ΠΡΟΣ 2 ΟΡΟΦΟ
ΞΕΝΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ-ΥΠΟΓΕΙΑ


Πληροφορίες Αυγη
Πηγη ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

4 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

greecelands είπε...

Στα χρώματα των αμαθιώ δε δίνω σημασία στον τρόπο που κοιτάζουνε προσδίνω την αξία

greecelands είπε...

Αν νοιώσεις χάδι τρυφερό μ' αληθινό να μοιάζει μη φοβηθείς η σκέψη μου είναι που σ' αγκαλιάζει!

Gotham City είπε...

Ενα κτίριο μια ιστορία!!!

Δημήτρης Πετσιώτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...