ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 10, 2009

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ...Τ΄ ΑΡΧΑΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ... ΜΕΡΟΣ Β΄

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

Σας είχαμε παρουσιάσει πριν λίγες μέρες τις εικόνες ντροπής από αποθήκη η οποία στέγαζε τα λιγοστά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της ακαδημίας Πλάτωνος. Σήμερα σας παρουσιάζουμε τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας....
Η μάλλον το πάρκο της ντροπής....Ναρκομανείς, άστεγοι, σκυλιά γατιά και μερικοί ντόπιοι (ταλαίπωροι η μάλλον όλοι τους είναι ταλαίπωροι άνθρωποι και μη) ''χαίρονται'' τον χώρο αυτόν! Κύριε Κακλαμάνη μ ακούτε; Φωνάζω! Κύριοι επί των φόρων , επί των νόμων , Κύριοι της αρχαιολογικής.... Μα που είστε!!! Τι δεν έχετε κονδύλια; Ναι ξέρω για τον πολιτισμό λεφτά δεν υπάρχουν, μην τυχόν και μάθει ο νεοέλληνας την ιστορία του και αναφωνήσει... ΚΑΛΗΜΕΡΑ ξύπνησα....
Μη μου ταράζεστε μερικοί, ξέρω στις μέρες μας είναι ντροπή να φωνάζουμε για τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Αυτομάτως σε χαρακτηρίζουν ''εθνικιστή''
ενώ αν πας σε μια πορεία διαμαρτυρίας γίνεσαι ''Αναρχικός'' .Ταμπέλες που πάντα δείχνουν ένα δρόμο , όχι όμως όλο το χάρτη. Δεν θα πω περισσότερα γι αυτό γιατί θα παρεκκλίνω του θέματος απλά θα έλεγα προσπαθήστε να παραμείνετε ΑΝΘΡΩΠΟΙ σεβόμενοι τον τόπο που σας γέννησε, τον πολιτισμό και την ιστορία. Αυτά είναι τα μόνα που μπορούν να μας διδάξουν ανθρωπιά...Γιατί ο άνθρωπος....Ξέχασε ότι είναι άνθρωπος στις βάρβαρες μέρες που ζούμε....

Πάμε στο θέμα μας τωρα...

O Πλάτων γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από αριστοκρατική αθηναϊκή οικογένεια. Πατέρας του ήταν ο Αρίστωνας, ο οποίος καταγόταν από το γένος του Κόδρου, και μητέρα του η Περικτιόνη, η οποία ήταν αδερφή του Χαρμίδη, ενός από τους Τριάκοντα τυρράνους, και ανιψιά του Κριτία, επίσης μέλος των Τριάκοντα, καταγόταν από το γένος του νομοθέτη Σόλωνος. Αδέρφια του ήταν οι Αδείμαντος και Γλαύκων. Το πρώτο του όνομα ήταν Αριστοκλής, αλλά αργότερα ονομάστηκε Πλάτωνας γιατί είχε ευρύ στέρνο και πλατύ μέτωπο. Γνώρισε τον Σωκράτη σε ηλικία 20 ετών και έμεινε κοντά του μέχρι τον θάνατο του μεγάλου δασκάλου (399 π.Χ.). Ο άδικος θάνατος του Σωκράτη ήταν το κίνητρο για να αναλάβει τον ρόλο του κοινωνικού μεταρρυθμιστή της αθηναϊκής δημοκρατίας.

Μετά τη θανάτωση του Σωκράτη για λίγο καιρό κατέφυγε στα Μέγαρα, κοντά στον συμμαθητή του Ευκλείδη. Ύστερα γύρισε στην Αθήνα, όπου για 10 χρόνια ασχολήθηκε με τη συγγραφή φιλοσοφικών έργων, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της σωκρατικής φιλοσοφίας. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αίγυπτο και στην Κυρήνη, όπου σχετίστηκε με τον μαθηματικό Θεόδωρο, και τέλος στον Τάραντα της Ιταλίας, όπου γνώρισε τους πυθαγόρειους, από τη φιλοσοφική σκέψη των οποίων επηρεάστηκε αποφασιστικά. Μετά πέρασε στη Σικελία. Στην αυλή του βασιλιά των Συρακουσών Διονυσίου Α΄ γνώρισε τον βασιλικό γυναικάδελφο Δίωνα, με τον οποίον συνδέθηκε φιλικά. Η φιλία όμως αυτή προκάλεσε τις υποψίες του Διονυσίου για συνωμοσία, γι' αυτό έδιωξε τον Πλάτωνα από τη Σικελία. Στην Αίγινα κινδύνεψε να πουληθεί ως δούλος αλλά τον εξαγόρασε ο Κυρηναίος φίλος του Αννίκερης.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα άνοιξε τη φιλοσοφική σχολή του, την Ακαδημία (387 π.Χ.). Η προσπάθεια όμως των δύο φίλων να προσηλυτίσουν στις ιδέες τους τον νέο ηγεμόνα Διονύσιο τον Πρεσβύτερο απέτυχαν. Για τρίτη φορά ήρθε στην αυλή των Συρακουσών το 361 π.Χ., με σκοπό να συμφιλιώσει τον Δίωνα με τον Διονύσιο. Αυτή τη φορά κινδύνεψε και η ζωή του. Τον έσωσε η επέμβαση του πυθαγόρειου Αρχύτα. Αλλά ο Δίωνας δεν γλίτωσε. Δολοφονήθηκε το 353 π.Χ.. Έτσι ο Πλάτωνας έχασε τον άνθρωπο στον οποίο στήριξε τις ελπίδες του για την επιβολή των πολιτικών του ιδεών. Από τότε και μέχρι τον θάνατό του ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και με τη συγγραφή φιλοσοφικών έργων.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Τα έργα του Πλάτωνα είναι 36 και όλα, εκτός από την "Απολογία", διαλογικά. Και στη συγγραφή ο φιλόσοφος μιμήθηκε τη διδασκαλία του Σωκράτη, ο οποίος δίδασκε διαλογικά. Οι διάλογοί του επιγράφονται με το όνομα κάποιου από τα διαλεγόμενα πρόσωπα, π.χ. "Τίμαιος", "Γοργίας", "Πρωταγόρας" κ.λ.π. Τρεις μόνο διάλογοι, το "Συμπόσιο", η "Πολιτεία" και οι "Νόμοι" τιτλοφορούνται από το περιεχόμενό τους. Σ' όλους τους διαλόγους τη συζήτηση διευθύνει ο Σωκράτης. Στους παλαιότερους διαλόγους διατηρεί την εικόνα του πραγματικού Σωκράτη, ενώ στους νεότερους κάτω από το πρόσωπο του δάσκαλου κρύβεται ο ίδιος ο μαθητής. Το σύνολο του πλατωνικού έργου διακρίνεται σε τρεις περιόδους με βάση τη χρονολογική σειρά:

α) Περίοδος της νεότητας (400 - 387 π.Χ.): Σ΄ αυτήν ανήκουν: Απολογία, Κρίτων, Χαρμίδης, Πρωταγόρας, Λάχης, Ευθύφρων, Ιππίας Μείζων, Ιππίας Ελάσσων, Ίων, Λύσις.
β) Περίοδος ωριμότητας (386-367). Σ' αυτήν ανήκουν: Μενέξενος, Κρατύλος, Ευθύδημος, Γοργίας, Μένων, Παρμενίδης, Φαίδων, Φαίδρος, Πολιτεία, Συμπόσιον, Θεαίτητος.
γ) Περίοδος γηρατειών (366-348). Περιλαμβάνονται: Σοφιστής, Πολιτικός, Φίληβος, Κριτίας, Τίμαιος, Νόμοι, 7η επιστολή.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ

Η πλατωνική φιλοσοφία είναι ιδεοκρατική. Εισάγει δηλ. τη θεωρία των ιδεών, οι οποίες κατά τον Πλάτωνα είναι οι γενικοί και αιώνιοι τύποι των πραγμάτων, οι ουσίες που γίνονται αντιληπτές μόνο με το λογικό και όχι με την αίσθηση. Τα αισθητά τα θεωρεί είδωλα των ιδεών. Έτσι αναγνωρίζει δύο κόσμους, τον αισθητό, ο οποίος διαρκώς μεταβάλλεται και βρίσκεται σε ασταμάτητη ροή, κατά τον Ηράκλειτο, και το νοητό κόσμο, τον αναλλοίωτο, δηλ. τις ιδέες, οι οποίες υπάρχουν σε τόπο επουράνιο. Αυτές είναι τα αρχέτυπα αυτού του ορατού κόσμου, τα αιώνια πρότυπα και παραδείγματα.

Στην ψυχή διακρίνει τρία μέρη, το λογιστικό, το θυμοειδές και το επιθυμητικό. Γι' αυτό και αναγνωρίζει τρεις αρετές, τη σοφία, την ανδρεία και τη σωφροσύνη, η καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί και σε ένα από τα τρία μέρη της ψυχής. Τις τρεις αυτές αρετές της ψυχής τις παραλληλίζει με τις τρεις χορδές της λύρας, την υπάτη, τη μέση και τη νήτη. Αλλά οι τρεις αυτές αρετές πρέπει να αναπτύσσονται αρμονικά, ώστε το λογιστικό ως θείο να κυβερνά, το θυμοειδές να υπακούει σ' αυτό ως βοηθός, και τα δύο μαζί να διευθύνουν το επιθυμητικό, για να μην επιχειρεί να άρχει αυτό, αφού είναι το πιο άπληστο και το κατώτερο μέρος της ψυχής. Από την αρμονική ανάπτυξη των τριών αρετών αποτελείται η δικαιοσύνη, η οποία είναι αρμονία των τριών άλλων αρετών.

Επειδή και η πόλη αποτελεί μία μεγέθυνση του ανθρώπου, διακρίνει και σ' αυτήν τρία γένη: το βουλευτικό, το πολεμικό και το χρηματικό, τα οποία αντιστοιχούν προς τα τρία μέρη της ψυχής. Όπως στον άνθρωπο, έτσι και στην πόλη πρέπει να υπάρχει η δικαιοσύνη, δηλ. η αρμονία, που πετυχαίνεται, όταν και στην πόλη το καθένα από τα γένη εκτελεί το δικό του έργο και δεν επιδιώκει τα ξένα.

Η επίδραση του φιλοσόφου αυτού υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη. Η ιστορία της φιλοσοφίας μέχρι τον Κικέρωνα είναι γεμάτη από αυτόν και είτε αμφισβητεί είτε ακολουθεί τη διδασκαλία του. Οι πατέρες της εκκλησίας από αυτόν δανείζονται ιδέες και επιχειρήματα και τον θεωρούν τον πιο σημαντικό αντιπρόσωπο της ανθρώπινης φιλοσοφίας. Αλλά και η νεότερη φιλοσοφική σκέψη δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τον Πλάτωνα. Τα διάφορα φιλοσοφικά συστήματα ή προσπαθούν να ανατρέψουν τις ιδέες του ή οικοδομούν πάνω σ' αυτές.





Ακολουθούν οι φωτογραφίες της ντροπής....

Ιστορία ....κρυμμένη....στα χόρτα...
ψάχνει το τρόπο να βγει στην επιφάνεια....

μπαίνει στην σειρά και σε φωνάζει....


και εμείς....κάνουμε σκαλοπάτια τα κομμάτια της...
και την αφήνουμε μονάχη να ρημάζει....
και ν αργοπεθαίνει.....σαν άστεγη ψυχή.....


πλάι σε άστεγους....!!!!!Ως ΠΟΤΕ ΑΡΑΓΕ;;;;;;;
Κύριε Κακλαμάνη...Επαναλαμβάνω....Λεφτά δεν υπάρχουν....Όμως τι δουλεία έχουν οικογένειες αθίγγανων μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της ακαδημίας; Βρείτε έναν άλλο χώρο για να τους στεγάσετε. Μην υποβαθμίζετε άλλο την ιστορία μας....


Για το τέλος άφησα μια φωτογραφία που είναι καθαρά συμβολική....Όπως θα γνωρίζετε ο Ιούδας λέγεται ότι κρεμάστηκε από μια συκιά.... Άραγε στη συκιά που φυτέψανε κάποιοι συμβολικά στον χώρο και είναι κυκλικά προσεγμένη θα πάει κανείς σημερινός προδότης (της χώρας μας) να κρεμασθει.....;(ρητορικό φυσικά το ερώτημα)
Να είστε όλοι καλά....μακριά από βόλια και εμβόλια...Και μην ξεχνάτε....
Κάνε μια παύση ανίας.... Και γίνε...
πηγη ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟΣ wikipedia και Ελληνική μυθολογία

3 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Matriga είπε...

Καλημέρα Χρόνε
Τα συγχαρητήριά μου γι' αυτήν σας την έρευνα- ανάρτηση.
Την έβαλα ως link στο HappyShelly.
Καλό Σ/Κ!

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Εκεί την είδαμε κι εμείς, στο happy Shelly και ήρθαμε κι εδώ να πούμε τι?
Πόσο θυμό, οργή, θλίψη, απογοήτευση να εκφράσει κανείς?
Η μνήμη και η πραγματικότητα μοιάζουν με χαστούκια που δεν ξέρεις από που σου έρχονται.
Ξεφτίλα παιδιά, μεγάλη ξεφτίλα.
Σε έναν τόπο που είχε ζήσει κάποιος σαν τον Πλάτωνα...
Καλό ΣΚ και καλή συνείδηση.

ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ είπε...

matriga και άστρο-Συμμορίτες αυτά που είδατε είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που υπάρχουν εκεί....Δυστυχώς όπως λένε στην Ευρώπη η Ελλάδα έδωσε το φως της στην ανθρωπότητα και η ίδια έμεινε στο σκοτάδι....

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...