ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Τετάρτη, Ιανουαρίου 26, 2011

ΑΡΧΑΙΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΟΡΥΚΤΩΝ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ



Φωτογραφική επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ


Τα πλυντήρια είναι ειδικές κατασκευές των αρχαίων μεταλλευτών, στις οποίες μεταφέρονταν τα μεταλλεύματα μετά την εξόρυξη, το θρυμματισμό και το κοσκίνισμά τους, για τον εμπλουτισμό τους, δηλαδή για να καθαριστούν ακόμη καλύτερα. Πρόκειται για επίπεδες και ελικοειδείς εγκαταστάσεις τις οποίες γέμιζαν με νερό, που συγκέντρωναν σε μεγάλες δεξαμενές που έχτιζαν ή έφτιαχναν στα βράχια. Όταν το μετάλλευμα έμπαινε στο πλυντήριο, κατακάθιζε πρώτος ο αργυρούχος μόλυβδος επειδή είναι πιο βαρύς, που στη συνέχεια απλωνόταν στο στεγνωτήριο του πλυντηρίου και μεταφερόταν στο εργαστήριο για τον παραπέρα καθαρισμό του.

Κατά τη διάρκεια της εξόρυξης, ο ορύκτης αφαιρούσε το μετάλλευμα σε μικρά τεμάχια, όσα από αυτά περιείχαν ικανοποιητική ποσότητα αργυρομολύβδου το ξεχώριζε, ενώ τα άλλα τα πετούσε. Αυτά τα τελευταία είναι οι εκβολάδες των αρχαίων. Το ωφέλιμο υλικό ανέβαινε στο ύπαιθρο μέσα σε κοφίνια και στη συνέχεια μεταφερόταν στα «εργαστήρια καθαρισμού», όπου γινόταν το σπάσιμο των κομματιών, ο θρυμματισμός τους μέσα σε γουδιά, σιδερένια ή λίθινα, και τέλος το άλεσμα και το πλύσιμο. Το πλύσιμο του υλικού πραγματοποιούνταν σε ειδικές κατασκευές, τα πλυντήρια ή καθαριστήρια. Το υλικό που έμενε στο κόσκινο οι μεταλλευτές το άπλωναν στο «στεγνωτήριο» του πλυντηρίου .







Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Νίκο Λέλούδα για τις πληροφορίες και την ξέναγηση που μας πρόσφερε στον χώρο.

πληροφορίες εδω
ΠΗΓΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

0 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...