ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2011

ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ


Φωτογραφική επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ


Η αρχαία Κόρινθος ήταν από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Πρωτοκατοικήθηκε στη Νεολιθική Εποχή, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η προέλευση των κατοίκων της. Η αρχαία πόλη της Κορίνθου ήταν χτισμένη στην πεδιάδα κάτω από το οχυρό φρούριο του Ακροκόρινθου.
Η θέση της ήταν σημαντική από στρατηγική και οικονομική άποψη. Βρισκόταν στη μέση ανάμεσα στους κόλπους του Σαρωνικού και του Κορινθιακού και στη στενή λωρίδα γης που ενώνει την Κεντρική Ελλάδα με την Πελοπόννησο. 

Έτσι, είχε τον έλεγχο των πλοίων που εκτελούσαν το εμπόριο μεταξύ ανατολικής Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και τον έλεγχο της εισόδου προς την Πελοπόννησο. Οι λόγοι αυτοί και η εύφορη πεδιάδα της την είχαν κάμει πλούσια και ισχυρή πόλη και σπουδαία ναυτική δύναμη. Την πρώτη μεγάλη της ακμή τη σημείωσε η Κόρινθος στην αρχαϊκή εποχή, όταν την κυβερνούσαν η οικογένεια των Βακχιαδών στην αρχή και οι τύραννοι Κύψελος και Περίανδρος αργότερα. Τότε είχε ιδρύσει και τις αποικίες της Κέρκυρας και των Συρακουσών (στη Σικελία). Την εποχή αυτή η Κόρινθος ήταν επίσης περίφημο κέντρο αγγειοπλαστικής, και τα κεραμικά προϊόντα της ήταν περιζήτητα σε όλη τη Μεσόγειο.
Στα 900 π.Χ. στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Δωριείς και η πόλη εξαρτιόταν από το Άργος. Λίγο πριν από το τέλος του 8ου αι. π.Χ. η εξάρτηση αυτή άρχισε να εξασθενεί και η πόλη γνώρισε εμπορική, ναυτική και οικονομική ακμή. Τότε ίδρυσε και δύο αποικίες, την Κέρκυρα και τις Συρακούσες.

Η ακμή της συνεχίστηκε μέχρι τους Περσικούς Πολέμους, ενώ παράλληλα σημειώθηκε μεγάλη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Το πολίτευμά της ήταν ανεξάρτητη βασιλεία μέχρι το 657 π.Χ., όταν ανέλαβε την εξουσία ο τύραννος Κύψελος και μετά ο γιος του Περίανδρος, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Το 580 π.Χ. ιδρύθηκε μετριοπαθής δημοκρατία. Οι εμπορικές συναλλαγές, την εποχή εκείνη, της εξασφάλισαν άφθονο πλούτο και ήταν γνωστά σ’ όλη την Ελλάδα τα γλέντια των προνομιούχων κατοίκων της. Πήρε μικρό μέρος στους Μηδικούς Πολέμους. Η αντιδικία της με την αποικία της Κέρκυρα (434 π.Χ.) έγινε μια από τις αιτίες του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 - 404 π.Χ.). Σύμμαχος αρχικά της Σπάρτης στράφηκε το 395 π.Χ. εναντίον της, γεγονός που προκάλεσε τον Κορινθιακό Πόλεμο (395 - 387 π.Χ.). Το 335 π.Χ. υποτάχθηκε στο Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο και αργότερα έγινε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας (243 π.Χ.). Λίγο μετά το 200 π.Χ. έγινε η πρωτεύουσα της συμπολιτείάς, γι' αυτό και γνώρισε την ολοκληρωτική καταστροφή το 146 π.Χ. από το Ρωμαίο στρατηγό Μόμιο. Μέχρι το 44 π.Χ. βρισκόταν σε αφάνεια.
ΡΩΜΑΙΚΟ ΑΓΑΛΜΑ

 Τότε ο Ιούλιος Καίσαρ αποφάσισε τον επανοικισμό της. Η Κόρινθος έγινε πρωτεύουσα της επαρχίας της Αχαίας και γνώρισε δεύτερη περίοδο ακμής, ιδιαίτερα την εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού και του Ηρώδη του Αττικού, που φρόντισαν για τον εξωραϊσμό της. Το 53 μ.Χ. πέρασε από την Κόρινθο και δίδαξε το χριστιανισμό ο Απόστολος Παύλος. Λόγω της στρατηγικής της θέσης γνώρισε επανειλημμένες βαρβαρικές επιδρομές, ενώ το 521 καταστράφηκε από ισχυρούς σεισμούς. Η μεσαιωνική ιστορία της Κορίνθου (μετά τον 6ο αι.) συνδέεται με την ιστορία του οχυρού της, του Ακροκορίνθου. Από το 12ο αι. καταλήφθηκε διαδοχικά από Νορμανδούς, Φράγκους, Βυζαντινούς, Τούρκους, Ενετούς και πάλι Τούρκους. Το 1826 ισχυρός σεισμός την ισοπέδωσε. Ξαναχτίστηκε με αντισεισμικές προδιαγραφές και καλό ρυμοτομικό σχέδιο19 χλμ Β από την αρχαία πόλη, κοντά στη θάλασσα. Στη θέση της αρχαίας Κορίνθου έμεινε ένα μικρό χωριό, με το όνομα Παλιά Κόρινθος, που συνεχώς εξωραΐζεται. Βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο οι ανασκαφές άρχισαν το 1898 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Αξιοθέατα αποτελούν:

Ο περίφημος και επιβλητικός ακόμη και σήμερα αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΟΠΤΙΚΗ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΕΝ ΕΤΟΣ 1908


με τους μονολιθικούς δωρικούς κίονες από τους οποίους εφτά παραμένουν όρθιοι σε περίοπτη θέση πάνω από τα ερείπια της αγοράς. Οι δωρικοί κίονες του πτερού ήταν 6 στις στενές πλευρές και 15 στις μακρές. Για τη στήριξη της οροφής υπήρχαν και εσωτερικές κιονοστοιχίες κατά μήκος του αρκετά επιμήκους σηκού, ο οποίος ήταν χωρισμένος σε δύο δωμάτια και επιπλέον σε πρόναο και οπισθόδομο που είχαν στην πρόσοψή τους ανά δυο κίονες ανάμεσα σε παραστάδες. Ο ναός χτίστηκε περί το 530 π.Χ. Η αγορά, η οποία είχε μορφή ορθογωνίου και διαστάσεις 160 μέτρα μήκος και 70 πλάτος. Τα κυριότερα κτίσματα που την περιβάλλουν είναι η νότια στοά, που σχηματίζεται από σειρά ομοιόμορφων καταστημάτων, καθένα από τα οποία ήταν χωρισμένο σε δύο δωμάτια.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ


 Μπροστά στα καταστήματα υπάρχει διπλή σειρά κιονοστοιχίας. Η εξωτερική ήταν δωρική, ενώ η εσωτερική ιωνική. Ανάμεσα σ' αυτή τη στοά παρεμβάλλεται το βουλευτήριο. Άλλη σειρά καταστημάτων της αγοράς είναι τα κεντρικά καταστήματα με το "βήμα του Αποστόλου Παύλου" ανάμεσά τους και μία άλλη σειρά είναι τα βορειοδυτικά καταστήματα, που περιλαμβάνουν το χαρακτηριστικό τοξωτό οικοδόμημα ανάμεσά τους.
Αφήνοντας την αγορά και κατεβαίνοντας τα μνημειακά σκαλοπάτια των προπυλαίων, προσεγγίζουμε την οδό Λεχαίου. Κοντά της βρίσκεται η Πειρήνη κρήνη με τα έξι ανοίγματα (τους χώρους που μοιάζουν σα σπηλιές), όπως μας λέει ο Παυσανίας, 

που χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα ως το τέλος του 19ου αιώνα. Κατεβαίνοντας στην αυλή της κρήνης, που εξωράισε το 2ο αι. μ.Χ. ο Ηρώδης ο Αττικός, υπάρχουν έξι δεξαμενές άντλησης που συγκοινωνούν με μια μεγάλη δεξαμενή χωρητικότητας 400 κυβικών μέτρων. Σύμφωνα με το μύθο, υπήρχαν δύο κρήνες της Πειρήνης: η μία στην κορυφή του Ακροκορίνθου και η άλλη στους πρόποδες. Βόρεια της Πειρήνης είναι ο περίβολος του Απόλλωνα, που αποτελείται από μια αυλή περιστοιχισμένη από στοές, σε μερικές από τις οποίες βρέθηκαν ιωνικοί κίονες. Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο περίβολος στέγαζε ένα άγαλμα του Απόλλωνα. Κοντά υπάρχουν ίχνη λουτρού 5ου ή 6ου αιώνα, πάνω στα ερείπια του οποίου χτίστηκαν τα ρωμαϊκά λουτρά, που ο Παυσανίας αποδίδει στο Σπαρτιάτη Ευρυκλή.
Η ΚΡΗΝΗ ΠΕΙΡΗΝΗ

Η ΚΡΗΝΗ ΠΕΙΡΗΝΗ ΕΝ ΕΤΟΣ 1908
Ενδιαφέρουσα είναι και η κρήνη Γλαύκη, σκαλισμένη σε βράχο και  πήρε το όνομά της από την κόρη του βασιλιά Κρέοντα και δεύτερη σύζυγο του Ιάσονα, αρχηγού των Αργοναυτών, σύμφωνα με το μύθο, η Γλαύκη ρίχτηκε στην πηγή αυτή για να γλιτώσει από τις φλόγες που έκαιγαν το κορμί της, από το μαγικό μανδύα που της έστειλε δώρο η Μήδεια, πρώτη γυναίκα του Ιάσονα, για να την εκδικηθεί.
Η ΚΡΗΝΗ ΓΛΑΥΚΗ
Η ΚΡΗΝΗ ΓΛΑΥΚΗ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΟΠΤΙΚΗ

Η ΚΡΗΝΗ ΓΛΑΥΚΗ ΕΝ ΕΤΟΣ 1908

ΤΟΞΟΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ
Πληροφοριες απο κορινθια,hellas
ΠΗΓΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

6 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Μάρσι είπε...

Πολύ καλή δουλειά, μπράβο στην ομάδα σας. Όμως στις φωτογραφίες γιατί δεν γράφεται και λεζάντες ώστε να γνωρίζουμε τι είναι αυτά που μας δείχνεται;

Ανώνυμος είπε...

μπραβο παιδια
ευχαριστουμε για το θεμα
και την επισκεψη

Greecelands είπε...

Καλησπερα Καλη Εβδομαδα!! Από τ' αμπέλι σου θα 'ρθω μια μέρα να τρυγήσωκαι το κρασί σου ανέ το πιω, τα μαϊκά θα λύσω!!

ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ είπε...

Καλησπερα σε όλους...και σας ευχαριστούμε .Μαρσι η συμβουλή σου έγινε πράξη.

Ανώνυμος είπε...

You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter
to be really something that I think I would never
understand. It seems too complicated and very broad for me.
I am looking forward for your next post, I will try to get
the hang of it!

my page ranger forum

Ανώνυμος είπε...

Hi there every one, here every person is sharing these kinds of
experience, thus it's pleasant to read this blog, and I used to visit this weblog everyday.

my web-site: thieme.miscmeta.com

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...