ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2012

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ






Αποστολή : ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Κείμενο-Φωτογραφίες: Ghostis


Μια από τις σημαντικότερες πυραμίδες του Ελληνικού χώρου είναι η πυραμίδα του βρίσκεται στο χωριό Λυγουριό της Αργολίδας. Είναι στους πρόποδες του όρους Αραχναίο και έχει διαστάσεις 14x12. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιομετρίας του πανεπιστημίου Αιγαίου Ι. Λυριτζή η πυραμίδα ανήκει στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. Σήμερα υπάρχουν μόνο τα θεμέλια της πυραμίδας καθώς λίθοι από αυτήν έχουν χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση άλλων κατασκευών.




Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει στα Κορινθιακά του: «ρχομένοις δ ξ ργους ς τν πιδαυρίαν στν οκοδόμημα ν δεξι πυραμίδι μάλιστα εκασμένον, χει δ σπίδας σχμα ργολικς πειργασμένας. νταθα Προίτ περ τς ρχς πρς κρίσιον μάχη γίνεται, κα τέλος μν σον τ γνι συμβναί φασι κα π' ατο διαλλαγς στερον, ς οδέτεροι βεβαίως κρατεν δύναντο: συμβάλλειν δ σφς λέγουσιν σπίσι πρτον τότε κα ατος κα τ στράτευμα πλισμένους. τος δ πεσοσιν φ' κατέρων-- πολται γρ κα συγγενες σαν--ποιήθη ταύτ μνμα ν κοιν» (Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις- Κορινθιακά, Κάκτος, Αθήνα, 1992, σ.152-153).




Η μετάφρασή όπως αναφέρεται στο βιβλίο: «Ερχόμενος κανείς από το Άργος στην Επιδαυρία, υπάρχει στα δεξιά οικοδόμημα που μοιάζει με πυραμίδα και έχει πάνω του ανάγλυφες παραστάσεις Αργολικών ασπίδων. Λένε ότι σε αυτήν την περιοχή πολέμησε ο Προίτος κατά του Ακρισιου για την εξουσία. Ο αγώνας τους λένε ότι έληξε ισόπαλος και αργότερα συμφιλιωθήκαν, αφού κανένας δεν μπορούσε να επικρατήσει με βεβαιότητα. Λέγεται ότι αυτή ήταν η πρώτη μάχη στην οποία και οι ίδιοι και τα στρατεύματα ήταν οπλισμένοι με ασπίδες. Για όσους σκοτώθηκαν και από τις δυο πλευρές - γιατί αυτοί ήταν συμπολίτες και συγγενείς- έφτιαξαν κοινό μνημείο.»





Συχνά η αναφορά του Παυσανία στην πυραμίδα συγχύζει τους μελετητές και τους Αρχαιολόγους, καθώς στην ευρύτερη περιοχή του Άργους συναντάει κανείς, δύο πυραμίδες, του Λυγουριού όπως προαναφέρθηκε και η πιο γνωστή στις μέρες μας, του Ελληνικού. Ωστόσο άποψή μου είναι πως ο περιηγητής, αναφέρεται στην πυραμίδα του Λυγουριού καθώς λέει ότι την συναντάει από τον δρόμο του Άργους πηγαίνοντας στην Επίδαυρο, και δεν αναφέρει πουθενά ότι πηγαίνει προς τη Τεγέα που κοντά βρίσκεται η πυραμίδα του Ελληνικού. Ωστόσο ύστερα συνεχίζει να μας περιγράφει την Τίρυνθα η οποία στον χάρτη βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το Άργος (ενώ η τοποθεσία της πυραμίδας είναι κοντά στην Επιδαυρία). Γι’ αυτόν τον λόγο είναι αμφίσημα τα λεγόμενα του Παυσανία.


Σε οποιαδήποτε και από τις δυο πυραμίδες του Άργους και να γίνεται η αναφορά από τον περιηγητή, είναι σημαντικές διότι έχουμε για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο χρήση των ασπίδων στο πεδίο της μάχης. Και επίσης η αναφορά στα δίδυμα αδέλφια, και τον μεταξύ τους πόλεμο για την εξουσία (που ήταν και ο λόγος που χτίστηκε αρχικά η πυραμίδα του Λυγουρίου), Προίτο και Ακρίσιο, γιοί του Άβαντα και της Αγλαΐας επομένως και δισέγγονα του Δαναού η του Ναυπλίου που ανήκουν όλοι τους στο πλαίσιο της μυθολογίας, τα κυκλώπεια τείχη που έφτιαξαν οι κύκλωπες στην Τίρυνθα όπου βασίλευε ο Προίτος.





 Όλα είναι μυθολογικά στοιχεία που ωστόσο επαληθεύονται σήμερα, η μυθολογική μάχη από την μια και η ύπαρξη της πυραμίδας προς τιμήν των πεσόντων από την άλλη, τα κυκλώπεια τείχη αφενός: «Τ δ τεχος  δ μόνον τν ρειπίων λείπεται, Κυκλώπων μέν στιν ργον, πεποίηται δ ργν λίθων, μέγεθος χων καστος λίθος, ς π ατν μήδ ν ρχν κινηθναι τν μικρότατον π ζεύγους μιόνων» (Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις- Κορινθιακά, Κάκτος, Αθήνα, 1992, σ.154-155) που σύμφωνα με τον Παυσανία χτίστηκαν από τους Κύκλωπες και ήταν αδύνατον δύο μουλάρια μαζί να κουνήσουν έστω και την μικρότερη πέτρα και από την άλλη όντως η ύπαρξη των ερειπίων του ακόμη και σήμερα..
Άραγε… Πού τελειώνει η μυθολογία και που αρχίζει η ιστορία;
Η μήπως είναι το ίδιο, άλλωστε οι αρχαίοι ,μυθολογία ονόμαζαν την ιστορία, τα αληθινά γεγονότα, καμία σχέση με την έννοια που της αποδίδουμε εμείς σήμερα ως παραμυθιακό γεγονός.

2 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

greecelands είπε...

Αν μ’ αγαπάς ειλικρινά κι εγώ θα σ’ αγαπήσω σαν το νερό του ποταμού που δε γυρίζει πίσω

greecelands είπε...

Μεγάλο πράμα να μπορείς τον πόνο να ζυγιάζεις και σε καρδιές με σύννεφα να μπαίνεις και να λιάζεις.

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...