ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Κυριακή, Μαΐου 27, 2012

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ''ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ'' - ΚΡΗΤΗ

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ



Φωτογραφική επιμέλεια  RA'KI' 


Ο αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Τριάδας βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού. Στα μινωικά χρόνια η Φαιστός συνδεόταν με την Αγία Τριάδα μέσο ενός λιθόστρωτου δρόμου του οποίου ακόμη και σήμερα σώζονται κάποια κομμάτια.
Στα νοτιοδυτικά του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που ανήκει στον 14ο αιώνα. Από την εκκλησία αυτή πήρε το όνομα του και το μεσαιωνικό χωριό που βρισκόταν στην περιοχή και καταστράφηκε από τους Τούρκους.
Η βασιλική έπαυλη ή μικρό μινωικό ανάκτορο της Αγίας Τριάδας κτίστηκε γύρω στο 1600 π.Χ σύμφωνα με τους Ιταλούς αρχαιολόγους που έκαναν και τις ανασκαφές. Γύρω στα 1450 π.Χ καταστρέφεται και στην θέση του κτίζεται ένα νέο κτίριο και μια στοά. Στο σημείο αυτό κατά την διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν και διάφορα λατρευτικά αντικείμενα που δείχνουν ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε και σαν χώρος λατρείας.
Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο ξεκινά από το μονόκλιτο ναό του Αγίου Γεωργίου του Γαλατά με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Από την μέση της δυτικής πτέρυγας, μέσο ενός πολύθυρου δωματίου οδηγούμαστε σε μια στοά και ένα φωταγωγό. Στα βορειανατολικά του πολύθυρου αυτού δωματίου βρέθηκαν πήλινα σφραγίσματα καθώς και ένα δωμάτιο με τοιχογραφίες που απεικονίζουν κρίνους και αγριόγατες (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).
Σε κοντινό χώρο βρέθηκαν 19 χάλκινα τάλαντα (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) και έτσι ο χώρος αυτός θεωρείται οτι χρησίμευε σαν θησαυροφυλάκιο. Στη συνέχεια υπάρχει δωμάτιο με θρανία και ένα άλλο πιο μικρό με αλαβάστρινο πόδιο που μάλλον χρησίμευε σαν κλίνη.
Επίσης στην Δυτική πτέρυγα υπάρχουν οι αποθήκες (νότιο τμήμα), μια στοά με 5 πεσσούς που στα βορειανατολικά της βρίσκεται η επιμήκης αγορά της αχαϊκής εποχής στα ανατολικά της οποίας υπήρχε σειρά από κίονες και πεσσούς εναλλάξ και μπροστά από αυτούς οκτώ δωμάτια με μεγάλα πήλινα πιθάρια.
Στην ανατολική πτέρυγα βρίσκουμε τα διαμερίσματα του προσωπικού, ιερό χώρο λατρείας με θρανίο, ερείπια αχαϊκών κτισμάτων και την αρχή του λιθόστρωτου μονοπατιού που οδηγούσε στη Φαιστό. Σε απόσταση 150 μέτρων βόρεια και ανατολικά της έπαυλης βρέθηκαν δυο κυκλικοί θολωτοί τάφοι.
Στη νότια πλευρά των τάφων αυτών βρέθηκαν πολλοί άλλοι μεμονωμένοι ορθογώνιοι μέσα στους οποίους γίνονταν αλλεπάλληλες ταφές και γι' αυτό θεωρούνται κοινοτικοί ή οικογενειακοί τάφοι. Σ' έναν απο αυτούς βρέθηκε η γνωστή λίθινη σαρκοφάγος της Αγίας Τριάδας η οποία είναι διακοσμημένη και από τις τέσσερις πλευρές της με λατρευτικές παραστάσεις (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).
Επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου βρίσκονται πολλά από τα ευρήματα του ανακτόρου, όπως ανάγλυφα αγγεία από στεατίτη λίθο, νωπογραφίες με κρίνα, αγριόγατους, θαλασσινά σχέδια κ.α
 Πληροφορίες ΚΡΕΤΑΝ





















3 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

greecelands είπε...

Φευγει ο χρονος και περνα και πισω δε γυριζει διχως αγαπη η ζωη τιποτα δεν αξιζει

greecelands είπε...

Όντε σε πρωτογνώρισα δεν μου 'πες να προσέχω για σαν κοιτώ τα μάθια σου λύτρωση πια δεν έχω

greecelands είπε...

Σε ρωτησα και μου'πες πως μεσα σου ζει η καρδια μου τωρα συ ζεις με δυο καρδιες και'γω με το σεβντα μου

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...