ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ Σ΄ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ... κάνε μια παύση στην ανία σου...

Τρίτη, Φεβρουαρίου 02, 2010

ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ AΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ



ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Φωτογραφική επιμέλεια ΝΗΡΗΙΔΑ
Σύμφωνα με τον Πελασγικό μύθο της Δημιουργίας η αναδυόμενη από το Χάος Ευρυνόμη δημιούργησε τα πάντα.


Οι επτά μέρες ορίσθηκαν από τις εφτά πλανητικές δυνάμεις που δημιούργησε η Θεά οι οποίες τελικά γίνανε εφτά θεότητες. Τον Ήλιο για το φως (Κυριακή), τη Σελήνη για την μαγεία και το σκότος (Δευτέρα), τον Άρη για τις σοδειές (Τρίτη), τον Ερμή για την Σοφία (Τετάρτη), τον Δία για τον νόμο (Πέμπτη), την Αφροδίτη για τον έρωτα (Παρασκευή), τον Κρόνο για την ειρήνη (Σάββατο).

Η έκτη μέρα, η Παρασκευή, ήταν η ημέρα της Αφροδίτης, ημέρα του έρωτα και της αργίας κατά την αρχαιότητα. Κάποια χρονική στιγμή έπαψε να είναι η Παρασκευή η ημέρα αργίας και μεταλλάχθηκε σε ημέρα προπαρασκευής, ετοιμασίας και εορτασμού της επόμενης μέρας,του Θεού Κρόνου και της ειρήνης (Σάββατο), για να μετατεθεί αργότερα στην πρώτη μέρα, την ημέρα του Ηλίου που υιοθετήθηκε σαν Κυριακή μέρα του Κυρίου. Με την διάδοση του Χριστιανισμού έχουμε και Αγία Παρασκευή.
Σε περιόδους διωγμών η Αγία Παρασκευή υπέστη πολλά μαρτύρια:
•τοποθέτησαν στο κεφάλι της πυρακτωμένη περικεφαλαία.
•την κρεμάσανε από τις τρίχες του κεφαλιού της και με αναμμένες λαμπάδες κάψανε τις μασχάλες της.
•ο αυτοκράτορας Αντωνίνος διέταξε την ρίψη της σε λέβητα με βρασμένο λάδι και πίσσα,όπου αυτή όχι μόνο δεν καιγόταν αλλά χαιρότανε σαν να ήτανε σε κάποιο δροσερό μέρος.
Άντεξε σε όλα αυτά τα μαρτύρια και ενίσχυσε την πίστη των άλλων χριστιανών με το παράδειγμα της.
Η Αγία Παρασκευή με το όνομα της δεν παίρνει απλώς το όνομα της ημέρας της Αφροδίτης.Αποσκοπεί στην πλήρη μετάλλαξη των καταλαμβανομένων απ' αυτήν ιερών της, σε ιερά σύμβολα της νέας θρησκείας.
Ο Ναός βρίσκεται στο κέντρο των στενών των Τεμπών
Στη θέση αυτή χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1910 από τον ΟΣΕ παράλληλα με την διάνοιξη του σιδηρόδρομου.




Στην ίδια θέση προϋπήρχε Προσκύνημα της ίδιας στην ίδια φυσική σπηλιά και το Αγίασμα σε βαθιά οπή,όπως και σήμερα.Κοντά στη σπηλιά αναβλύζουν άφθονα νερά πηγής.

Το σπήλαιο βρίσκεται στην πλευρά του Ολύμπου.Στην θέση που βρίσκεται είναι απρόσιτο από την πλευρά του Ολύμπου, ενώ προσιτό από την Κισσάβεια πλευρά όπου βρίσκεται και η κρεμαστή γέφυρα, η οποία ανακατασκευάστηκε πρόσφατα και μέσα στο καλοκαίρι του 2004 γίνανε τα εγκαίνια.


Μέχρι το 1960 όποτε και χτίστηκε η Κρεμαστή Γέφυρα,ο Ναός ήταν προσιτός μέσω βάρκας και ξύλινης γέφυρας.Από αυτό διαφαίνεται ότι ο Ναός ήταν προσπελάσιμος μόνο σ' όσους είχαν συγκεκριμένο σκοπό και κατόπιν συμφωνίας με τον εκεί βαρκάρη και ιερέα.
Πληροφορίες απο εδω

ΠΗΓΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

2 ΧΡΟΝΟΠΛΗΚΤΟΙ:

Νηρηιδα είπε...

εχμμμμμμμ να παραδεχτω οτι δεν ειχα ιδεα για την αρχαιοελληνικη εκδοχη και πως η Παρασκευη ηταν η μερα της Αφροδιτης.
Μονο πως η Αγια Παρασκευη ειναι για τους πιστους η προστατιδα των οφθαλμων γνωριζα.
Παντως η γεφυρα δεν ειναι και τοσο "σοι" και περα απο την προειδοποιηση που υπαρχει για ορισμο αριθμο ατομων πανω της, νιωθεις οταν περπατας τις εντονες δονησεις που σε κανουν να αναρωτιεσαι αν ζαλιζεσαι...

εργδημεργ είπε...

Ωραία φάση θα ήταν αν έβαζαν τραίνα εκδρομων στο παλιο (σήμερα παρατημένο και ξεκομμένο απ' το υπόλοιπο δίκτυο) κομμάτι της σιδηροδρομικης γραμμης, μήκους 15 χιλιομέτρων.

Υγ: Σε κάποια σημεία της περιοχης που επισκεφθήκατε, φυτρώνει ...αυτοφυης φούντα! :-) Ευνοουν οι συνθήκες! (Σκια, υγρασία, κτλ.)

Blog Widget by LinkWithin

Τα πάντα ρει...

Βαδίζοντας σε διάφορες περιοχές διαπιστώνεις πως ότι βλέπεις είναι μοναδικό ! Από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η εικόνα έχει περάσει στο παρελθόν ,τίποτα δεν παραμένει ίδιο , για χίλιους λόγους όταν θα ξαναπεράσεις από το ίδιο μέρος τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο και ο λόγος...ο άνθρωπος... αυτός, καταστρέφει τα πάντα...